Inflacija probila rekord iz veljače 2013. godine

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2021. u 11:41
Foto: Dusko Jaramaz/pixsell

Cijene hrane (koja čini više od četvrtine pondera u izračunu inflacije) rastu od srpnja, a prosječan godišnji porast premašio je 3,8 posto.

Godišnja stopa inflacije u listopadu je ubrzala na 3,8 posto dosegnuvši najvišu razinu od veljače 2013., objavio je Državni zavod za statistiku. U mjesec dana potrošačke cijene više su u prosjeku za jedan posto.

Glavni motor rasta inflacije su cijene goriva zbog kojih je najviši skok imao prijevoz, 12,2 posto. Cijene goriva porasle su na godišnjoj razini 24,9 posto. I sve ostale kategorije redom su bilježe skok cijena, uz izuzetak odjeće i obuće koja je pala 0,4 posto.

Cijene hrane (koja čini više od četvrtine pondera u izračunu inflacije) rastu od srpnja, a prosječan godišnji porast premašio je 3,8 posto. Pritom skokom prednjače ulja i masti (+20,4%), slijede kruh i žitarice (5,3%) te mlijeko, sir i jaja (5,2%). Alkoholna pića i duhani porasli su 5,8%, kao i usluge restorana i hotela u kojima je prosječan skok 5,5% u godini dana. Rast cijena dobara i usluga bez energije u tom periodu iznosio je 1,2 posto.

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić je komentirao je najnovije brojke riječima da su proteklih mjeseci prisutni efekti ubrzanja rasta inflacije na godišnjoj razini, no da Vlada za cijelu 2021. i dalje procjenjuje da će inflacija iznositi oko 2,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close