Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 0,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2019. u 12:49
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Naposljetku, skroman oporavak industrije razvidan je usporedimo li obujam industrije s pretkriznom 2008., ističu iz RBA navodeći da je obujam industrijske proizvodnje je za oko 9 posto niži nego u 2008. godini.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu porasla je za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u prvih deset mjeseci ove godine porasla za 0,9 posto.

Prema u petak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u listopadu pala za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla 0,3 posto.

U listopadu je na godišnjoj razini najviše porasla, za 8,1 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 6,4 posto slijedila je proizvodnja energije.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je, pak, za 0,1 posto.

Pad na godišnjoj razini zabilježen je kod proizvodnje intermedijarnih proizvoda, za 2,6 posto te kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,7 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija, zabilježila skroman rast od 0,3 posto.

"Podaci za listopad potvrđuju očekivanja da će i u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju industrijska proizvodnja pružiti mješovitu izvedbu, koja će u konačnici rezultirati s vrlo skromnom pozitivnom stopom rasta (oko 1 posto)", ističe se u komentaru RBA.

U prilog pozitivnih kretanja, kako navode, ide činjenica da  domaća potražnja ostaje snažna, ali  usporavanje glavnih hrvatskih trgovinskih partnera te niska konkurentnost ograničavaju snažniji rast industrije.

Naposljetku, skroman oporavak industrije razvidan je usporedimo li obujam industrije s pretkriznom 2008., ističu iz RBA navodeći da je obujam industrijske proizvodnje je za oko 9 posto niži nego u 2008. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close