Industrija zlata našla rješenje za kritike o troškovima

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2019. u 16:28
Za dionicu Goldcorpa američka je kompanija ponudila premiju od 18 posto/REUTERS

Nakon što Newmont preuzme Goldcorp za 10 milijardi dolara, nova kompanija proizvodit će do sedam milijuna unci godišnje, najviše na svijetu.

Američka rudarska tvrtka Newmont Mining izvijestila je u ponedjeljak da će za 10 milijardi dolara kupiti manjeg konkurenta Goldcorp, čime će nastati najveći proizvođač zlata u svijetu.

Newmont će za svaku Goldcorpovu dionicu ponuditi po trećinu svoje dionice plus dva centa. To bi prema cijeni Newmontovih dionica na zatvaranju američkih burzi prošlog petka značilo da će za Goldcorp platiti 11,46 dolara po dionici, odnosno 18 posto više u odnosu na zaključnu cijenu Goldcorpove dionice na kraju prošlog tjedna.

Vrijednost tog sporazuma zaostaje u rudarskom sektoru tek za prošlogodišnjom Barick Goldovom akvizicijom Randgold Resources, napominje Reuters. Očekuje se da će novonastala kompanija godišnje proizvoditi šest do sedam milijuna unci zlata u sljedećih deset godina.

Tijekom 2017. godine Newmont je proizveo 5,3 milijuna unci zlata, a Goldcorp 2,6 milijuna unci. Nova će kompanija biti najveća u svijetu po rezervama i resursima za proizvodnju zlata i biti će locirana u zemljama s povoljnim uvjetima za rudarski sektor u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Gani, navele su kompanije u priopćenju.

Industrija zlata suočila se proteklih mjeseci s kritikama ulagača zbog vrlo lošeg upravljanja kapitalom. To je u kombinaciji s padom zaliha zlata i većim troškovima vađenja potaknulo rudare na traženje rješenja za troškovno učinkovitije poslovanje. "Strateško opravdanje za spajanje Goldcorpa s Newmontom vrlo je uvjerljivo na mnogim razinama", naglasio je glavni izvršni direktor Goldcorpa David Garofalo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close