Indijske rafinerije razgrabile u lipnju rusku naftu

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2022. u 21:59
Foto: Reuters

Jeftinija ruska nafta smanjuje gubitke za državne indijske rafinerije koje na domaćem tržištu prodaju gorivo po nižim cijenama

Indijske rafinerije razgrabile su u lipnju naftu koju Rusija prodaje po znatno nižoj cijeni od one iz Sjevernog mora i s Bliskog istoka te je na taj način treći najveći svjetski potrošač nafte pokrio petinu svog ukupnog uvoza. Indija je, preciznije, u lipnju uvozila iz Rusije rekordnih 950.000 barela dnevno, a ukupno oko 4,8 milijuna barela, što je 23% više u odnosu na isti mjesec 2021. Ta je razlika, doduše, i razumljiva jer je patražnja u lipnju 2021. u drugom valu pandemije koronavirusa bila znatno manja nego što je sada. Iako je uvoz iz Rusije porastao 15,5% u odnosu na svibanj, bliskoistočni proizvođači iz Iraka i Saudijske Arabije još uvijek su najveći indijski dobavljači nafte jer pokrivaju 56,6% indijskih potreba za naftom, dok Rusija sada “drži” 19,8%.

Jeftinija ruska nafta smanjuje gubitke za državne indijske rafinerije koje na domaćem tržištu prodaju gorivo po nižim cijenama, a donosi veću dobit privatnim tvrtkama Reliance Industries i Nayara Energy koje većinu derivata izvoze. Inače, prema podacima iz sredine lipnja Rusija je još uvijek 61% svog izvoza fosilnih goriva ostvarivala sa zemljama EU.

Zanimljivo je i da u ukupnom uvozu Indije, sada 24% čini onaj ostvaren u trgovini sa Zajednicom neovisnih država (ZND) koju uz Rusiju i Bjelorusije čine druge bivše sovjetske republike – Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Komentirajte prvi

New Report

Close