Imovina investicijskih fondova rasla i šesti mjesec, ali sporije

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2019. u 22:00
Foto: GettyImages

U listopadu dosegnut iznos od 22,5 milijardi kuna.

Imovina domaćih otvorenih investicijskih fondova nastavila je rasti i šesti mjesec zaredom, ali primjetno sporije nego proteklih mjeseci.

Kako pokazuju podaci iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), u listopadu su fondovi raspolagali sa 22,51 milijardu kuna imovine investitora što je 1,83 posto više nego mjesec ranije.

Međutim, to je ujedno i najsporiji rast od svibnja. Gledano po vrstama  fondova, svi su zabilježili porast imovine. U najpopularnijim obvezničkim fondovima krajem listopada bilo je pohranjeno 18,62 milijarde kuna što je 1,8 posto više na mjesečnoj razini.

Imovina dioničkih fondova dosegla je 1,73 milijarde kuna zabilježivši porast od jedan posto. Za istovjetni postotak uvećana je i imovina mješovitih fondova koja se zaustavila na 929,6 milijuna kuna.

Hanfina statistika otkriva da su prošloga mjeseca ulagači u fondove ukupno uplatili 846,1 milijun kuna dok su povukli 539,1 milijun kuna. Za ovu godinu najviši prinos od 20,52 posto bilježi dionički ZB euractiv, a neznatno lošiji rezultat od 20,33 posto ostvario je Generali Nova Europa, nekadašnji KD Nova Europa.   

Komentirajte prvi

New Report

Close