Imovina fondova rasla 57%

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2019. u 22:01
Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK/Dalibor Urukalović/PIXSELL

U Hrvatskoj u investicijske fondove ulaže 224.000 građana što je 21 posto više nego pet godina ranije.

Broj otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u proteklih pet godina porastao je za 23 posto, a njihova imovina za 57 posto, istaknuto je u četvrtak na  dodjeli godišnjih nagrada "Top of the Funds" u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher naveo je kako je njihova ukupna imovina krajem veljače iznosila 19 milijardi kuna, a u Hrvatskoj gotovo 224.000 građana ulaže u fondove, što je porast od 21 posto u proteklih pet godina.

Njihovo prosječno ulaganje iznosi 50.600 kuna. Obilježavanjem Dana investicijskih fondova želimo približiti koncept dugoročne štednje na tržištu kapitala kroz investicijske fondove, kazao je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Hrvoje Krstulović.

 

19 mlrd.

kuna iznosila je imovina fondova krajem veljače

Kako bi se olakšao pristup i odabir, većina banaka i samostalnih investicijskih kuća je organizirala uslugu investicijskoga savjetovanja gdje svaki građanin može i za mali iznos dobiti investicijski savjet s obzirom na njegove osobne ciljeve, rekao je Krstulović napominjući da Udruženje trenutno radi na ažuriranju Kodeksa poslovanja. Za najbolji eurski niskorizični fond proglašen je ZB eplus dok je najbolji kunski niskorizični fond Auctor Plus.

Titulu najboljeg obvezničkog fonda ponio je Erste Adriatic Bond. Nagradu za najbolji mješoviti investicijski fond dobio je Allianz Portfolio, dok je kao najbolji dionički fond proglašen PBZ Equity.

Još jedan PBZ fond, Conservative 10, nagrađen je kao najbolji posebni investicijski fond. ZB Invest proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close