Nano Energies Hrvatska donosi inovativno rješenje za smanjenje troškova električne energije

Autor: Darko Bičak , 05. rujan 2022. u 10:05

NANO Energies Hrvatska prvi dobio dozvolu za energetsko agregiranje.

Energetski sektor prolazi kroz turbulentno razdoblje koje utječe i na poduzeća i na kućanstva. Rastuće cijene energenata, rat u Ukrajini, potreba za dekarbonizacijom i nužnost da se mreža digitalizira aktualizirali su pronalaženje inovativnijih rješenja za optimizaciju sustava, fleksibilnu potrošnju, smanjenje ugljičnog otiska i smanjenje troškova poslovanja tvrtki, ali i kućanstava.

Upravljati vlastitom potrošnjom

Inovativno rješenje u tom smislu donosi nam Nano Energies Hrvatska, tvrtka kći istoimene grupe iz Češke, prvo hrvatsko društvo kojem je HERA izdala licencu za obavljanje energetske djelatnosti agregiranja. Radi se o poslovnom modelu svojevrsnog “energetskog konzaltinga”, odnosno upravljanja energetikom koji može tvrtkama uštedjeti 10-20 posto troškova za struju, a financira se po već poznatom ESCO modelu iz samih ušteda, bez dodatnih troškova za korisnika. U konačnici planiraju hrvatskim korisnicima u dogledno vrijeme ponuditi i uslugu skladištenja struje. Usluga koju donose na hrvatsko tržište fokusira se na pametno upravljanje i fleksibilnost korištenja energije. U praksi to znači da tvrtkama i proizvođačima električne energije nudi mogućnost upravljanja vlastitom potrošnjom i proizvodnjom električne energije radi smanjenja troškova poslovanja te profitiranja od kretanja cijena električne energije na kratkoročnim tržištima. Istodobno, fleksibilno upravljanje proizvodnjom i/ili potrošnjom koristi cijeloj elektroenergetskoj mreži i pomaže u sprječavanju prekida napajanja pojedinih dijelova mreže.

Kako je pojasnio Dominik Maričević, menadžer Nano Energies Hrvatska, s obzirom na ubrzanu decentralizaciju hrvatskog elektroenergetskog sustava, djelatnost agregiranja postala je njegov iznimno važan dio.

“Nestabilna proizvodnja obnovljivih izvora energije donijela je izazov za upravljanje elektroenergetskim sustavima. Fluktuacije frekvencije unutar elektroenergetske mreže moraju biti minimizirane kako bi se mreža održala stabilnom. Neovisni agregator sa svojom distribuiranom imovinom može igrati ključnu ulogu u izravnavanju takvih fluktuacija. Stoga je i naš zadatak stvoriti mrežu malih proizvođača, potrošača, ali i spremnika električne energije kako bi u svakom trenutku mogli reagirati te “ponuditi” stabilnost elektroenergetskom sustavu, ali ujedno i osigurati pristup profitabilnim tržištima energije uravnoteženja. Tako ćemo ubrzati i ublažiti trošak energetske tranzicije za naše korisnike, ali ujedno i stvoriti preduvjete za priključenje novih obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav”, objasnio je Maričević.

Stanislav Chvála, izvršni direktor češke tehnološke tvrtke Nano Energies naglašava da im licenca za poslovanje na hrvatskom tržištu otvara potpuno nove mogućnosti.

20 posto

uštede struje moguće je ostvariti korištenjem ‘energetskog konzaltinga’

“Fleksibilnim upravljanjem možemo kupcima povećati prihode i do nekoliko desetaka posto. Iskustva sa zapadnih tržišta pokazuju da agregatori fleksibilnosti zamjenjuju elektrane na fosilna goriva i nuklearne elektrane i omogućuju prijelaz na održivu energiju. Možemo iskoristiti potencijal električne energije koji bi inače ostao neiskorišten. Potrošnju i proizvodnju prilagođavamo tako da kupac proizvodi električnu energiju kada je najskuplja, a troši je kada je najjeftinija. Kupac to ne primjećuje u radu, jer se sve odvija automatski, a istovremeno pridonosi stabilizaciji mreže bez potrebe uključivanja elektrana na ugljen u balansiranje sustava”, kazao je Chvála.

Reizgradnja mreže

Dodaje da je Europa već počela promišljati i ponovno graditi energetsku mrežu i jasno je da će u nadolazećim godinama doći do golemog porasta u upotrebi OIE.

“Povijesno gledano, vrijeme kada vjetar ne puše ili sunce ne sja kompenziralo se elektranama na plin i ugljen, ali to je sve neodrživija situacija iz geopolitičkih razloga, kao i potrebe očuvanja okoliša. Fleksibilnost moramo tražiti negdje drugdje”, objašnjava Chvála.

Komentirajte prvi

New Report

Close