Iduće godine čeka nas recesija teža čak i od one iz 2008. godine

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2018. u 12:49
Foto: Thinkstock

Poslovna su se očekivanja u Europi u prvom tromjesečju smanjila, a izgledi u Njemačkoj, koja je lokomotiva europskoga gospodarstva, naglo se pogoršavaju.

Mediji u svijetu u posljednjih su mjesec dana zasuti proturječnim ekonomskim informacijama. Institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u najnovijim prognozama najavljuju nastavak procvata svjetskog gospodarstva i stopu rasta od 3,9 posto u ovoj i idućoj godini. Istodobno, gospodarstvo se počelo blago usporavati, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europskoj uniji i svijetu, piše Novi list.

Neki promatrači vjeruju da to nije slučajnost, pa već od ožujka šalju alarmanta upozorenja. Tvrde da je globalno gospodarstvo prošlo vrhunac i da se već nekoliko mjeseci javljaju ozbiljni znakovi puzajuće recesije, koja će se u svijetu rasplamsati tijekom iduće godine. Nova kriza, koje nije bilo već jedno desetljeće, bit će po svojim razmjerima i posljedicama znatno šira i dublja od one iz 2008. godine, procjenjuju promatrači.

Poslovna su se očekivanja u Europi u prvom tromjesečju smanjila, a izgledi u Njemačkoj, koja je lokomotiva europskoga gospodarstva, naglo se pogoršavaju. Čak i mala pogreška u politici može zemlju gurnuti u recesiju, alarmirao je sredinom travnja njemački Institut za makroekonomsku politiku (IMK) iz Düsseldorfa.

– Opasnost od recesije značajno je povećana. Stanje je osjetno kritičnije nego prije mjesec dana – upozorio je IMK. Prema indikatoru tog instituta, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 posto, ponajprije zbog širenja trgovinskih napetosti i zbog naglog smanjenja likvidnosti u svjetskom financijskom sustavu. Taj IMK-ov indikator recesije sada je u Njemačkoj znatno veći nego što je bio u ožujku 2008. godine, kada su Europa i svijet počeli kliziti u najveću krizu nakon Drugoga svjetskog rata.

Rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj u veljači se prepolovio i iznosi oko 1,5 posto, prema Eurostatu. Prema banci JP Morgan, gospodarska aktivnost u eurozoni u prvom tromjesečju također je pala na 1,5 posto, što je upola niže nego u rekordnom posljednjem kvartalu 2017., kada je europsko gospodarstvo dosegnulo najveći zamah u deset godina.

Istina, Wall Street Journal to usporavanje industrije u Njemačkoj objašnjava iznimno hladnim vremenom i štrajkovima sindikata u metalnoj industriji. Međutim, američki medij nije siguran jesu li to svi razlozi. Saxo Bank upozorava da se globalni indeks poslovne aktivnosti (PMI) od početka godine usporio na najnižu razinu u posljednjih 16 mjeseci. Stručnjaci te globalne investicijske banke iz Kopenhagena vjeruju da je riječ o pouzdanim znakovima priblažavanja recesije. Tako misli i Ambrose Evans-Pritchard iz britanskog Telegrapha, jedan od najpoznatijih, nacitiranijih i najbolje informiranih ekonomskih komentatora u svijetu.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Pazi ovo, situacija je alarmantna. Novinar trabunja između ostalog i o Baltic dry indeksu koji je pao za 40% od početka godine, a Baltic dry je ni više ni manje nego na istoj razini kao na početku godine tj. na cca 1370 bodova. Ono kad se ekonomijom bave pastiri.

svizac kolega, a ne vepar

neće blijedoliki dati recesiji na nas
onda su nas Sanader i Šuker spasili svojim izjavama

5 do 12

New Report

Close