Tržište kriptovaluta u problemima: Ulagače odvraćaju i afere poput terra lune

Autor: Mladen Miletić , 06. listopad 2022. u 12:12
Bitcoin više ne prebacuje cijenu od 20.000 eura, a lani je u studenom vrijedio 56.000 eura/Reuters

Cijena bitcona još od sredine lipnja vrti se ispod 25.000 eura, a slobodan pad zaustavljen je 18. lipnja na 18.000 eura.

Broj ulagača u kriptovalute nije se promijenio od rujna 2021. iako su banke koje djeluju na kriptotržištu u proteklih godinu dana za promociju i privlačenje novih stranaka namijenile više od deset milijuna eura.

Kako kriptotržište nije doživjelo očekivane korekcije, jasno je da je u osjetnom padu. Cijena bitcona još od sredine lipnja vrti se ispod 25.000 eura, a slobodan pad zaustavljen je 18. lipnja na 18.000 eura. Potom je uslijedio blagi rast do 20.000 eura. A prije nepunih godinu dana bio je na 56.000 eura.

Tržište su ljetos potresle najave o strožem nadzoru, a od ulaganja odvraćaju i afere poput terra lune. Ta je kriptovaluta samo u jednom danu izgubila 96% vrijednosti.

U problemima je i platforma Voyager Digital iz koje su nakon srpanjskog zamrzavanja trgovine sada poručili da će njihova sredstva za 1,4 milijardi dolara kupiti kriptoburza FTX US.

S obzirom na broj prebjega koje još prate poslovi vrijedni milijarde dolara, čini se da je to rezultat i prethodno pregrijanog tržišta koje se sada čisti.

Da kriptobanke sve teže pribavljaju nove strane potvrdilo je i istraživanje američkog centra Pew. Lani je od 10.371 Amerikanaca na pitanje jesu li ikad uložili, trgovali ili upotrebljavali kriptovalute pozitivno odgovorilo njih 16%.

Ljetos je rezultat bio isti na 6034 ispitanih. Rezultati pokazuje da se zanimanje za kriptovalute nije pomaklo ni za milimetar i da promotivne kampanje tu ništa ne mogu promijeniti.

Izazovi kriptotržišta i dalje privlače Mastercard koji je ovaj tjedan izbacio novi proizvod Crypto Secure koji bi bankama trebao pomagati procjeni rizika od zlouporabe vezanih uz kripto trgovce koji posluju na Mastercardovoj mreži.

Sustav koristi blockchain tehnologiju, odnosno javne podatke o kriptotransakcijama i nekim drugim resursima.

Komentirajte prvi

New Report

Close