I do šefa AZTN-a ubuduće uz javni poziv

Autor: Jadranka Dozan , 26. ožujak 2021. u 08:18
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Izmjenama ZZTN-a se usto dodatno pojašnjava ili definira niz pojmova.

Konačan prijedlog izmjena Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja Vladinim je prihvaćanjem spreman za drugo čitanje u Saboru. Njegovo izglasavanje značit će ponajprije jačanje pravnog položaja i neovisnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, čime AZTN ubuduće vjerojatno neće biti dio mogućih novih križaljki za spajanja raznih agencija i ustanova. Novost je i da bi izbor čelnog čovjek te agencije ubuduće trebao uključivati javni poziv, umjesto da kandidata Saboru predlaže Vlada. Kroz izmjene ZZTN-a propisuje se usto i pravna osnova za izračun plaće predsjednika i članova Vijeća Agencije (predsjednička se referira na koeficijent državnih tajnika).

U prvom redu izmjene ZZTN-a odražavaju prenošenje Direktive ECN+ o ovlašćivanju tijela država članica nadležnih za tržišno natjecanje za učinkovitiju provedbu pravila i funkcioniranje unutarnjeg tržišta. To uključuje i izričito određenenje AZTN-a kao “općeg, regulatornog nacionalnog tijela nadležnog za ZTN na svim tržištima”, neovisno o tome postoji li sektorski regulator.

Izmjenama ZZTN-a se usto dodatno pojašnjava ili definira niz pojmova. Među njima su npr. pojam “tajnog kartela”, kao i “pravo stranke na nagodbu“ kojim poduzetniku tj. stranci protiv koje se vodi postupak AZTN može umanjiti novčanu kaznu i 20-30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close