HT diže cijene svojih usluga

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2024. u 10:23
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Inače, A1 Hrvatska, prvi je telekom koji je ove godine podigao svoje cijene i to s 1. lipnja, a njihov postotak poskupljenja iznosi. 6,9 posto.

Hrvatski Telekom odlučio je i ove godine podići cijene svojih usluga temeljem indeksne klauzule. Učinit će to s 1. srpnja, a stopa uvećanja iznosi 6,5  posto, izvijestili su. To znači da će prvi uvećani računi za 6,5 posto za fiksne i mobilne usluge stići tijekom kolovoza na adrese njihovih korisnika. S obzirom na to da je Iskon tek brend Hrvatskog telekom, to se odnosi i na sve korisnike tog brenda. Lani je HT svoje cijene povisio s 1. listopada i  to za 5 posto.

Podsjetimo, telekomi imaju pravo, temeljem službene godišnje prosječne stope inflacije za prošlu godinu koju sredinom siječnja redovito objavljuje Državni zavod za statistiku, a ove godine iznosi 8 posto, automatizmom podići cijene svojih usluga. U praksi to znači, da pretplatnici telekom operatora, kada se radi o podizanju cijena temeljem inflacijske klauzule, nemaju prava besplatno raskinuti ugovore.

Iz Hrvatskog Telekoma objasnili su ovaj potez te kažu: “Usklađenje s inflacijom je nužni odgovor na negativne inflatorne učinke kako bi HT zadržao visoke razine ulaganja u ključnu mobilnu i fiksnu infrastrukturu te usluge, a koja su prošle godine iznosila 361,4 milijuna eura”.

A po pitanju cijena dodatno kažu: “Uvećanje cijena od 6,5% primjenjivat će se isključivo na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: cijena minuta, poruka ili prometa, jednokratne naknade, rate za uređaje – navedeno usklađivanje cijena neće se primjenjivati i te cijene ostaju neizmijenjene”.

Inače, A1 Hrvatska, prvi je telekom koji je ove godine podigao svoje cijene i to s 1. lipnja, a njihov postotak poskupljenja iznosi. 6,9 posto.

Prošle godine, pak, A1 je također bio prvi, te je povećao cijene za 8,5 posto u srpnju 2023. Telemach je to odradio u kolovozu 2023. uz povećanje za 8,3 posto, a HT je bio posljednji i s najmanjom stopom poskupljenja, učinili su to u listopadu 2023. dok je stopa iznosila 5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close