Hrvoje Čuvalo novi šef HBOR-a, dva člana iznenadila branšu

Autor: Ana Blašković , 21. listopad 2022. u 07:01
Hrvoje Čuvalo, član uprave HBOR. Photo: Josip Regović/PIXSELL

Članovi Uprave bit će Josip Pavković i Alan Herjavec za koje bankari imaju samo riječi hvale.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) idućeg bi tjedna trebala dobiti novu Upravu. Na prijedlog Vlade članovi Nadzornog odbora palicu da vodi banku predat će Hrvoju Čuvalu, dosadašnjem članu Uprave. Uz njega su zeleno svjetlo dobili Josip Pavković i Alan Herjavec, dok dosadašnja šefica Tamara Perko prelazi na čelo Hrvatske udruge banaka početkom prosinca.

Ne znaju se detalji

Obojica novih članova Uprave dolaze iz bankarske branše, slove kao profesionalci i poznavatelji biznisa. Josip Pavković dugogodišnji je kadar HBOR-a i u Upravu ulazi s mjesta rukovoditelja Direkcije za projektno financiranje. Njegov budući kolega Alan Herjavec dolazi s mjesta savjetnika Uprave Hrvatske poštanske banke, a iza sebe u životopisu ima uspješno odrađen velik zalogaj snimanja stanja u Jadranskoj banci, pospremanje i integraciju pod kišobran HPB-a. O nadležnosti i područja poslovanja razvojne banke koje će novo vodstvo pokrivati još se ne znaju detalji, no mogli bi biti objavljeni kad Nadzorni odbor potvrdi imenovanja.

S obzirom na imena koja su se u bankarskim krugovima spominjala kao pretendenti, poput spekulacija o Branimiru Jerneiću ili Marijani Oreb, a krasilo ih solidno političko zaleđe, finalni izbor Pavkovića i Herjavca u velikoj je mjeri pozitivno iznenadio naše sugovornike. Opisuju ih kao kvalitetne profesionalce s višegodišnjim iskustvom što je svakako dobra vijest za razvojnu banku prema kojoj pušu vrlo snažni politički vjetrovi i pritisci. Mediji su objavili iskaz Perko istražiteljima u kojem je otkrila da su bivša aferična ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac pritiskale Upravu HBOR-a da odobri čim veći i povoljniji kredit za vjetropark Krš Pađane.

U tom smislu vrijedi podsjetiti da je za dolazak Tamare Perko u HBOR 2017. godine bio najzaslužniji tadašnji ministar financija Zdravko Marić. S njegovim iznenadnim i nikad u potpunosti objašnjenim odlaskom iz Vlade u srpnju ove godine upućeni kažu da je Perko – koja slovi kao vrsna bankarka i stručnjakinja koja je “zanat pekla” u Zagrebačkoj banci otkuda je u HBOR prešla s pozicije direktorice Projektnog i strukturiranog financiranja – izgubila političku podršku.

Navodno se s tim uvjerenjem nije ni pokušala javiti na natječaj za novi mandat raspisan sredinom rujna. Kao čelnica razvojne banke bila je zadužena za nadzor kreditnog poslovanja i upravljanje sredstvima, uključujući i aktivnosti vezane uz EU fondove, međunarodne poslove i osiguranje izvoza. Pod njezinom palicom nastala je i prve Strategija poslovanja HBOR-a u razdoblju od 2020. do 2024.

Kadrovsko ojačanje

S više od 20 godina iskustva u bankarstvu, od čega 15-ak u ešalonu menadžmenta, Perko svoj profesionalni put od 1. prosinca nastavlja u Hrvatskoj udruzi banaka gdje će zamijeniti Zdenka Adrovića koji odlazi u mirovinu s istekom sedmogodišnjeg mandata. Izvršni odbor HUB-a u četvrtak ju je imenovao za novu direktoricu kao “jednu od vodećih stručnjakinja za bankarstvo i financije u Hrvatskoj”.

Iz te lobističke udruge banaka poručuju da će dolazak Tamare Perko kadrovski ojačati poziciju HUB-a u izazovnom razdoblju obilježenom energetskom krizom i povijesno visokom inflacijom, ali i završnom fazom priprema za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

“U nadolazećem razdoblju mandat novog vodstva bit će usredotočen na održavanje stabilnosti financijskog sustava i osiguravanje dovoljne likvidnosti za gospodarstvo u cilju ublažavanja ekonomskog udara na cjelokupno društvo. HUB će nastaviti predlagati rješenja zasnovana na ekspertnim analizama i najboljoj međunarodnoj praksi te još aktivnije promicati ulogu banaka u projektima sa širim društvenim koristima i financiranju održivog razvoja, odnosno zelene i digitalne tranzicije”, stoji u priopćenju medijima.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close