Hrvatski telekom odredio iznos dividende koja će se isplatiti dioničarima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2018. u 14:16
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HT je u 2017. godini ostvario neto dobit od 841,3 milijuna kuna, a odlučeno je da će se dio te dobiti, odnosno nešto više od 490 milijuna kuna

Glavna skupština Hrvatskog telekoma (HT) odlučila je da će iz dijela prošlogodišnje dobiti dioničarima isplatiti dividendu u iznosu od šest kuna po dionici, izvijestili su u utorak iz HT-a.

HT je u 2017. godini ostvario neto dobit od 841,3 milijuna kuna, a odlučeno je da će se dio te dobiti, odnosno nešto više od 490 milijuna kuna, upotrijebiti za isplatu dividende dioničarima u iznosu od šest kuna po dionici, dok će se ostatak neto dobiti od 351,2 milijuna kuna raspodijeliti u zadržanu dobit.

Dividenda će biti isplaćena svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 9. svibnja ove godine. Datum od kojega će se trgovati dionicom Hrvatskog Telekoma bez prava na isplatu dividende je 8. svibnja 2018. a tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 21. svibnja ove godine, navodi se u objavi HT-a o današnjim odlukama glavne skupštine, koja je usvojila raniji prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o visini dividende i raspodijeli ostatka neto dobiti.

Glavnoj skupštini HT-a su ranije ovog mjeseca stigla tri protuprijedloga na prijedlog odluke Uprave i Nadzornog odbora o isplati dividende, u kojima su predlagani znatno viši iznosi od predloženih šest kuna po dionici. Tako je Splitska banka, depozitar u ime i za račun klijenta, predložila da se dio neto dobiti u iznosu od 841.201.659,20 kuna upotrijebi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 10,30 kuna po dionici, a da se preostali dio neto dobiti, odnosno 64.144,50 kuna, raspodijeli u zadržanu dobit.

Istovjetan je bio protuprijedlog Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, u ime i za račun fondova kojima upravlja, no ono je predložilo i da HT iz zadržane dobiti prethodnih godina, koja iznosi nešto više od 1,1 milijardu kuna, isplati dividendu od ukupno 927,8 milijuna kuna, odnosno 11,36 kuna po dionici.

Tvrtka Proglas 2017 j.d.o.o je pak predlagala da se cjelokupni iznos neto dobiti iz prethodne godine, kao i dio zadržane dobiti iz prethodnih godina, u iznosu 547,1 milijun kuna, upotrijebi za podjelu dobiti dioničarima, a u iznosu od 17 kuna po dionici.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zar nije logično, da onaj tko investira nekoliko milijardi eura u jednu kompaniju, što za kupovinu dionica, što u investicioni ciklus, ima od toga i koristi !?
Da je kompanija kojim slučajem ostala u rodijačkim rukama, radilo bi pedeset tisuća ljudi a država bi morala još subvencionirati. Vidi Petrokemiju. kakva dobi, kakvi bakrači. HEP stvara dobit samo na osnovu cuclanja akumulacije iz socijalističkih investicija. Danas NIŠTA ne investira.

Ode naša lova u Njemačku.

New Report

Close