‘Hrvatski’ predsjednik već prvi dan srušio burzu, još je gore prošla čileanska valuta

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2021. u 22:00
Vrijednost pesa pala je na najnižu razinu u povijesti, a indeks burze u Santiagu potonuo je 6 posto/Reuters

Još je lošije prošla čileanska valuta – peso je prema dolaru pao na najnižu vrijednost u povijesti.

Za razliku od građana, čileansko tržište kapitala nije s oduševljenjem dočekalo vijest da je političar hrvatskih korijena Gabriel Boric izabran za novog predsjednika te južnoameričke države.

Kako prenose inozemni mediji, burzovni indeks IGPA burze u Santiagu potonuo je više od 6 posto. Još je lošije prošla čileanska valuta – peso je prema dolaru pao na najnižu vrijednost u povijesti. Pojedinačno, najgore su prošle dionice rudnika i opskrbljivača vodom.

Tako je dionica proizvođača litija SQM oslabila gotovo 11 posto nakon što je Boric najavio da će se usprotiviti rudarskim projektima koji uništavaju prirodu.

To se prije svega odnosi na golemi, 2,5 milijardi dolara vrijedan projekt rudnika bakra, zlata i željezne rudače Dominga koji je zeleno svejtlo tamošnjih vlasti dobio u kolovozu.

Inače, u SQM-u četvrtinu udjela ima kineska kompanija Tianqi. Izabrani predsjednik založio se i za osnivanje nacionalnog proizvođača litija.

Opskrbljivač vodom Aguas Andinas na burzi je potonuo 13 posto jer je Boric obećao strožu regulativu pristupa izvorima pitke vode.

Uvjerljiva pobjeda ljevice u Čileu mogla bi biti zvono na uzbunu za južnoameričku financijsku imovinu, ističe za Financial Times Ramiro Blasquez, šef istraživanja londonskog BancTrusta.

Međutim, Blasquez dodaje kako Boric ima niži stupanj slobode uvođenja radikalnih političkih promjena zbog trenda uravnoteženije distribucije političke moći.

Boric je dan uoči izbora najavio kako će smanjiti predloženi iznos oporezivanja čileanskih kompanija i bogataša, sa 7 na 5 posto vrijednosti BDP-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close