Hrvatski kapaciteti u održivom financiranju još su vrlo slabi

Autor: Tomislav Pili , 19. rujan 2021. u 22:00
Održivo financiranje znači stvoriti ekonomski razvoj koji je uključiv i klimatski pametan/SHUTTERSTOCK

Švedski bankar Sasja Beslik smatra kako je vrlo malo informacija kako hrvatska vlada planira omogućiti zamah zelenog financiranja.

Hrvatski kapaciteti u održivom financiranju vrlo su slabi, ocjenjuje Sasja Beslik, švedski i međunarodni financijski stručnjak poznat po promicanju financijske održivosti u cijelom svijetu i jedan od najutjecajnijih stručnjaka današnjice u održivom financiranju.

Beslkik je bio jedan od govornika na konferenciji “Podržimo održivo” koja se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) održala u četvrtak i petak u Šibeniku.

Kako su priopćili iz HGK-a, konferencija je polazila od vizije Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu o potrebi velikog resetiranja društva kako bi se spasio planet.

U fokusu dvije teme

U fokusu konferencije bile su dvije teme: uloga poslovne zajednice u svijetu u kojem se krize više ne mogu rješavati pojedinačno, bile to ekonomske reforme, pandemija ili klimatska kriza te komunikacija održivog razvoja. Sasja Beslik je na konferenciji uputio nekoliko ključnih poruka.

Beslik

U ovom trenutku ‘zelene’ obveznice više se koriste u marketinške svrhe.

Prva je da naš sadašnji ekonomski model, temeljen na potrošnji i rastu, ne podržava tranziciju prema održivoj budućnosti. Osim toga, inicijative u tom modelu izgrađene su na kratkoročnim premisama i fokusiraju se samo na to.

U ekskluzivnom razgovoru za Poslovni dnevnik, Beslik je kazao kako, osim nekoliko inicijativa, uglavnom iz privatnog sektora, vrlo je malo informacija kako hrvatska vlada planira omogućiti veći zamah inicijativa održivog financiranja.

“To je ključno da hrvatsko gospodarstvo krene naprijed. Europa i svijet nalaze se u tranziciji i Hrvatska treba biti dio te tranzicije. Postoji niz prilika u tom prostoru za hrvatske kompanije i financijske institucije”, istaknuo je Beslik.

Prema njegoovm mišljenju, Hrvatska treba “CRO-SIF”, Hrvatski forum održivog investiranja, platformu gdje svi dionici mogu surađivati i graditi okvir kojim će odgovoriti na nadolazeće zakonske izmjene, ali i raspravljati što se može učiniti u kontekstu javno-privatnog partnerstva. “To može omogućiti Hrvatskoj fokusiranje na poticanje održivih investicija”, kaže Beslik.

Golema uloga

Na pitanje što se uključuje pojam “održivog financiranja, Beslik – odlikovan od od švedskog kralja Carla XVI. Gustafa za izvanredne doprinose u švedskom razvoju okoliša i održivosti u financijskom sektoru – pojašnjava kako to znači koristiti financijski instrumentarij za stvaranje ekonomskog razvoja koji je i uključiv i klimatski pametan.

“Globalne financije igraju golemu ulogu u doprinosu tranziciji prema održivijoj budućnosti. Ako ne pokrenemo investicije i kreditiranje prema održivosti, nikada nećemo biti ni blizu približavanja klimatskim ciljevima iz Pariškog sporazuma”, smatra Beslik.

U tom kontekstu valja podsjetiti da je Europska komisija nedavno objavila da će trećinu novca koji će plasirati članicama za oporavak i otpornost prikupiti izdavanjem “zelenih” obveznica.

Međutim, Beslik kaže kako “zelene” obveznice jesu alat koji se može iskoristiti, ali do sada su uglavnom bile skupe za ulaganje i nisu imale ponajbolju izvedbu. “Sve obveznice trebaju biti zelene.

U ovom trenutku zelene obveznice više se koriste u marketinške svrhe nego kao pravi financijski alat”, smatra Beslik. na pitanje što neka kompanija mora napraviti da bi se održivo financirala, Sasja Beslik ističe da trebaju prestati o tome razmišljati, a početi djelovati i ulagati “kao da ne postoji sutra”.

Uz to, treba postaviti sustav korporativnog upravljanja radi upravljanja svojim istinskim društvenim i ekološkim utjecajem. Kompanija treba shvatiti kako njezin poslovni model i njezini zaposlenici tijekom godina donose vrijednosti”, zaključuje Beslik.

Komentirajte prvi

New Report

Close