Hrvatska zabilježila najveći pad troškova rada među zemljama EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2016. u 08:11
Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

To znači da je Hrvatska tri tromjesečja zaredom zabilježila pad troškova rada po satu, nakon što su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani 1,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Hrvatska je u trećem tromjesečju zabilježila uvjerljivo najveći pad troškova rada po satu među zemljama Europske unije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su ukupni troškovi rada po satu u razdoblju od srpnja do rujna smanjeni 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su plaće zabilježile isti postotni pad dok su doprinosi smanjeni 4,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno u ponedjeljak.

U europskom statističkom uredu napominju da podaci zbog promjena u standardu izvješćivanja nisu usporedivi s prethodnim razdobljem.

Ujedno su revidirali podatke za prethodna dva tromjesečja, prema kojima je Hrvatska u drugom tromjesečju zabilježila najveći pad troškova rada na godišnjoj razini od ulaska u EU, za čak 8,1 posto. Pritom su troškovi plaća smanjeni 8,3 posto a troškovi doprinosa 8,0 posto.

Dosadašnje su procjene pokazivale rast ukupnih troškova rada po satu za 3,0 posto.

Izmijenjene su i procjene za prvo ovogodišnje tromjesečje, koje sada pokazuju pad troškova rada po satu u Hrvatskoj na godišnjoj razini za 6,5 posto. U rujanskom je izvješću europski statistički ured procijenio da su porasle 2,8 posto.

To znači da je Hrvatska tri tromjesečja zaredom zabilježila pad troškova rada po satu, nakon što su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani 1,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata. 

Hrvatska u društvu Malte i Italije

Uz Hrvatsku, samo su još Malta i Italija u razdoblju od srpnja do rujna zabilježile pad troškova rada po satu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to za 2,1, odnosno 0,5 posto, navodi statistički ured.

Najviše su u promatranom razdoblju porasli troškovi rada u Rumunjskoj, čak 14,7 posto, te u Češkoj, za devet posto, i Bugarskoj, za 8,4 posto.

Na razini Europske unije troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju 1,9 posto na godišnjoj razini, dok su u prethodnom tromjesečju uvećani 1,4 posto. Pritom su troškovi plaća porasli dva posto, a troškovi doprinosa 1,5 posto, procjenjuju u Eurostatu.

U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u trećem tromjesečju uvećani 1,5 posto, nakon 1,0-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Pritom su troškovi plaća uvećani 1,6 posto a troškovi doprinosa 1,2 posto.

Među pojedinim su sektorima najviše poskočili ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, za 2,6 posto u EU odnosno za dva posto u eurozoni. U industriji uvećani su 2,2 posto u EU te 1,7 posto u eurozoni. U uslužnom sektoru njihov je rast iznosio 1,6 posto u EU te 1,2 posto u eurozoni, izračunali su statističari.

Komentirajte prvi

New Report

Close