Hrvatska s najvećim padom prometa u maloprodaji među zemljama EU-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2019. u 15:22
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska je u srpnju zabilježila najveći pad prometa od trgovine na malo na mjesečnoj razini među zemljama Europske unije, a manju sklonost potrošnji pokazali su i potrošači na razini Unije, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.

U srpnju je sezonski prilagođen obujam promet od trgovine na malo u Hrvatskoj na mjesečnoj razini pao za 3,3 posto u odnosu na lipanj kada je poskočio 6,8 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

U skupini zemalja s najvećim padom potrošnje u srpnju na mjesečnoj razini Eurostat na temelju raspoloživih podataka izdvaja i Njemačku i Belgiju, gdje je promet u maloprodaji smanjen 2,2 odnosno 1,4 posto.

Najveći rast prometa bilježila je Irska, za 1,9 posto, a slijede Slovenija s 1,2 posto, te Bugarska i Malta, s po jedan posto većim prometom u maloprodaji.

Na razini EU-a sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u srpnju je pao za 0,5 posto u odnosu na lipanj kada je prema revidiranim Eurostatovim procjenama porastao 1,3 posto.

U eurozoni je promet pao za 0,6 posto, nakon revidiranog rasta od 1,2 posto u lipnju.

Europljani su u srpnju osjetno manje posjećivali trgovine odjeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se očitovalo u padu prometa u maloprodaji tom vrstom proizvoda za 2,5 posto u EU, te za 3,2 posto u eurozoni.

U EU je blago porastao samo promet po poštanskim i narudžbama putem interneta, za 0,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u eurozoni.

Trend rasta potrošnje nastavlja se u EU

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni obujam promet u maloprodaji 28-člane EU u srpnju je porastao za 2,6 posto, nakon revidiranog lipanjskog rasta od 3,2 posto.

Rast potrošnje zabilježen je i u eurozoni, za 2,2 posto. U lipnju je prema revidiranim Eurostatovim podacima uvećan 2,8 posto.

Najviše je i u EU i u eurozoni porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 3,7 posto u EU, te za 2,8 posto u eurozoni.

Najslabiji rast zabilježen je u kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,2 posto u EU, te za 1,3 posto u eurozoni.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u srpnju na godišnjoj razini bilježila Rumunjska, za 7,5 posto. Slijede Malta sa 6,5 posto, te Mađarska i Slovenija, svaka za po 6,3 posto.

U Hrvatskoj je kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u srpnju na godišnjoj razini porastao za 3,5 posto, nakon 7,4-postotnog rasta u lipnju.

Pad prometa od trgovine na malo bilježila je samo Slovačka, za 0,8 posto.

zemlja koja je zabilježila pad u maloprodaji na godišnjoj razini je Slovačka, za 0,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close