Hrvatima omiljena zemlja za odlazak u sve većim problemima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2019. u 13:10
Foto: Christophe Gateau/DPA/PIXSELL

Njemački izvoz zabilježio je u kolovozu najveći pad u prethodna četiri mjeseca dok se uvoz oporavio snažnije nego što se očekivalo, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Destatisa, dodatno potpirujući strahovanja od recesije u najvećem europskom gospodarstvu.

Sezonski i kalendarski prilagođen njemački izvoz pao je u kolovozu 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao 0,8 posto. Analitičari su očekivali da će se smanjiti jedan posto.

Uvoz je pak porastao 0,5 posto, nakon 2,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Ekonomisti su prognozirali blaži rast, za 0,3 posto.

Time je sezonski i kalendarski prilagođen trgovinski višak u kolovozu smanjen na 18,1 milijardu eura, s 20,5 milijardi koliko je iznosio u srpnju.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u kolovozu prema sezonski neprilagođenim podacima pao 3,9 posto. U srpnju zabilježio je gotovo isti postotni rast.

Uvoz je također smanjen u odnosu na lanjski kolovoz, za 3,1 posto. U srpnju pao je jedan posto.

Prema sezonski neprilagođenim podacima trgovinski je višak u kolovozu iznosio 16,2 milijarde eura. U prošlogodišnjem kolovozu iznosio je 17,6 milijardi eura.

Podaci također pokazuju da je višak na tekućem računu platne bilance porastao na 16,9 milijardi eura, s 15,2 milijarde eura u istom razdoblju prošle godine.

Odvojeno je njemački statitički ured izvijestio da su u srpnju ukupno 1.644 kompanije objavile insolventnost, čime je njihov broj bio gotovo nepromijenjen u odnosu na isti lanjski mjesec. Najviše je insolventnih bilo u građevinskom sektoru, a slijede veleprodaja i maloprodaja.

Njemački BDP smanjio se u drugom tromjesečju za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i očekuje se da će i podaci za treće tromjesečje pokazati pad, što bi značilo da je njemačko gospodarstvo u recesiji.

Njemačka središnja banka objavila je u rujnu da tehnička recesija u trećem tromjesečju ne bi bila razlog za zabrinutost.

Komentirajte prvi

New Report

Close