Hrvati vole rabljena vozila, a iz jedne zemlje dolazi ih čak 40 posto

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2024. u 11:13
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kupci mogu kupiti uvezeni automobil izravnom kupnjom željenog modela sa stranica stranih oglasnika ili putem tvrtke specijalizirane za usluge uvoza.

Tržište rabljenih vozila odgovorno je za značajan dio hrvatskog voznog parka.

Njemačka, Francuska, Belgija i Italija najveći su izvoznici rabljenih automobila u Europi. Kad je Hrvatska u pitanju, najvažnije tržište je i dalje Njemačka. Prema najnovijem istraživanju, čak 39.7% svih uvezenih automobila provjerenih na carVerticalu prošle godine došlo je iz Njemačke, njih 15.6% iz Francuske, 13.3% iz Italije, također 13.3% iz Belgije te 5.2% iz Austrije.

Mnoga vozila dolaze na nova tržišta uz neke skrivene nedostatke. Tu se prije svega misli na vraćanje kilometraže i skrivanje prijašnjih oštećenja, dvije najčešće prevare u ovoj domeni trgovine. Iako za automobile iz Njemačke vrijedi uvriježeno mišljenje kako se radi o kvalitetno održavanim primjercima koji su redovito najbolja kupnja, istraživanje je pokazalo nešto drukčije rezultate. 

Nisu svi automobili onakvi kakvim se čine

Od automobila uvezenih iz Njemačke i provjerenih putem ovog kanala 3.4% njih imalo je vraćenu kilometražu, a 22.8% bilo je oštećeno u prošlosti. Izmjene na brojaču kilometara imalo je i 3.3% automobila iz Francuske, a manja ili veća oštećenja pretrpjelo je njih 41.2%.

Od pet najvećih izvoznika u Hrvatsku najmanje oštećenja imaju talijanski automobili – njih 13.1%. Međutim, 4.8% vozila imalo je vraćenu kilometražu, prenosi Index.

„Njemačka je najveći izvoznik rabljenih automobila u Europi. Budući da zemlja ima dobro razvijenu cestovnu infrastrukturu, izvozi mnogo luksuznih automobila i dizelaša s velikom kilometražom. Ljudi također vjeruju i da Nijemci posvećuju više pažnje održavanju automobila.

No kada se rabljena vozila prebace na vlasnike u stranim državama, neke informacije, kao što je povijest servisa ili čak kilometraža, mogu se izmijeniti, čime se povećava rizik”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu.

Kako do rabljenog automobila iz inozemstva?

Kupci mogu kupiti uvezeni automobil izravnom kupnjom željenog modela sa stranica stranih oglasnika ili putem tvrtke specijalizirane za usluge uvoza. U tom slučaju, tvrtka se pobrine za sve dokumente i dostavlja automobil na kućni prag kupca.

Drugi način jest kupnja automobila, koji još nije registriran na domaćem tržištu, u Hrvatskoj. U ovom slučaju kupac mora samostalno registrirati vozilo i proći tehnički pregled.

“Postoji i treća, ujedno i najrizičnija opcija. Kupac može u potpunosti propustiti činjenicu da je automobil uvezen u Hrvatsku jer je već bio registriran i prodan kao vozilo bez povijesti u stranim državama. Ponekad prodavači ne obavijeste kupca o prošlosti vozila”, objašnjava Buzelis.

Komentirajte prvi

New Report

Close