HROK i banke razvili plaftormu za ESG izvještavanje poduzetnika

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2024. u 22:00
Direktorica HUB-a Tamara Perko/T. Miletić/PIXSELL

Prva izvješća o održivosti veliki poduzetnici dužni su objaviti već iduće godine za 2024.

Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK) razvio je u suradnji s vodećim bankama standardizirani upitnik za prikupljanje i pružanje relevantnih ESG podataka kao podršku poslovnoj zajednici u ispunjavanju nadolazećih obveza izvještavanja i praćenja napretka u postizanju ciljeva održivosti propisanu direktivnom Europske unije (EU) o korporativnom izvještavanju o održivosti.

Platformu su predstavili Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK), a ona sadrži jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.

Upitnik se sastoji od 87 osnovnih pitanja i dodatnih opcionalnih pitanja koja se otvaraju ovisno o odgovorima na ona osnovna. Od ukupno 251 pitanja, 64 su specifična za pojedine industrije. Upitnik će se morati ispunjavati jednom godišnje i vrijedit će u svim bankama.

Ukupno 251 pitanje

Upitnik se sastoji od 87 osnovnih pitanja i dodatnih opcionalnih pitanja koja se otvaraju ovisno o odgovorima na ona osnovna.

Digitalizirano popunjavanje
Prva izvješća o održivosti prema europskim standardima objavit će iduće godine za financijsku 2024. veliki poduzetnici od javnog interesa s 500 i više zaposlenih. G

odinu nakon toga objavljivat će ih i ostali veliki poduzetnici izlistani na burzi, a mali i srednji poduzetnici izlistani na burzi dužni su prva izvješća objaviti u 2027., također za prethodnu godinu.

Uz navedene, upitnik mogu popuniti i sve pravne osobe koje to žele ili to banke od njih zatraže, neovisno o obvezi ili neobvezi izvještavanja u skladu s važećim uredbama ili direktivama EU-a.

Popunjavanje ESG upitnika u potpunosti je digitalizirano i sama predaja je bez naknade. Direktorica HUB-a Tamara Perko rekla je kako je cilj platforme harmonizirati i ujediniti podatke potrebne za izvještavanje o održivosti poduzeća.

Prednost upitnika je što će značajno olakšati nefinancijsko izvještavanje za poduzetnike prema bankama, budući da će ga banke koristiti u kreditnim procesima, a cilj je bio omogućiti klijentima koji imaju poslovne odnose s više banaka, da nemaju obvezu ispunjavati različite upitnike.

“Mi smo prije nekoliko godina shvatili da će banke morati prikupljati podatke vezane za okoliš i društveno odgovorno poslovanje tako da smo se usuglasili na razini sektora da imamo jedan jedinstveni upitnik”, objasnila je Perko.

2027.

godine izvješća o održivosti postaju obvezna za mala i srednja poduzeća

Novi rizici za banke
EU, unutar Europskog zelenog plana, teži do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u odnosu na 1990. u skladu s Pariškim sporazumom.

“Obveza ispunjavanja postoji u skladu s europskim direktivama gdje je uvedeno CSRD izvještavanje i svaki poduzetnik u određenom roku će morati izvještavati po toj direktivi. Pojavili su se novi rizici, poput poplava i požara, koji će biti provedeni kroz bankovne kreditne politike, jer banka mora nadgledati te rizike i mora biti svjesna tih rizika”, rekla je Perko o razlogu popunjavanja i novim okolišnim i klimatskim rizicima.

Regulatorni okvir održivosti u EU zahtijeva od banaka razvoj financijskih proizvoda koji podržavaju održivost, kao i unaprjeđenje poslovnih procesa za efikasno upravljanje okolišnim, društvenim i upravljačkim utjecajima i rizicima. Te mjere uključuju kontinuirano praćenje i provedbu ESG kriterija.

Komentirajte prvi

New Report

Close