Hrebac: ‘Ovo je potvrda da radimo dobar posao’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2023. u 22:00
Sastanak u Zagrebu Miguel Carcano (SRB) i Marija Hrebac (HAOD)/PD

Agencija je na sjednici ugostila predstavnike SRB-a i predstavnike europskih zemalja koji su u konstruktivnom dijalogu razgovarali o posljednjim događanjima i iskustvima pojedinih zemalja.

Gotovo godinu dana nakon pozitivnog ishoda moratorija te uspješnog ulaska Sberbanka u postupak sanacije, koji je predstavljao prvi postupak koji se u Hrvatskoj odvijao u suradnji s Jedinstvenim sanacijskim odborom (SRB), u godini završetka procesa ključnih europskih integracija, Hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita (HAOD) pripala je čast organizacije prve ovogodišnje Sjednice Jedinstvenog sanacijskog fonda.

Na večeri uoči održavanja sjednice Fonda, u organizaciji HAOD-a, pridružio se i ministar financija Marko Primorac koji je tom prilikom naglasio da je održavanje prve ovogodišnje sjednice upravo u Zagrebu još jedna potvrda koliko koristi Hrvatska ima od pristupanja europskim institucijama i koliki je značaj kvalitetnih suradnji na tom području.

Agencija je na sjednici ugostila predstavnike SRB-a i predstavnike europskih zemalja koji su u konstruktivnom dijalogu razgovarali o posljednjim događanjima i iskustvima pojedinih zemalja, stvarajući zajedno ozračje za još kvalitetnije rješavanje izazova u području sanacije banaka, a za što je svakako referentno i posljednje iskustvo koje predstavnici HAOD-a imaju sa Sberbankom.

”Prva održana Sjednica Jedinstvenog Sanacijskog Fonda ove godine, upravo u Zagrebu, još je jedna potvrda da svi zajedno ovdje u Hrvatskoj radimo dobar posao te koristim priliku zahvaliti predstavnicima SRB-a na povjerenju, ali i svim djelatnicima Hrvatske agencije za osiguranje depozita kao i svim našim partnerima – HNB-u, Ministarstvu financija, HPB-u te svim poslovnim bankama s kojima surađujemo.

Naše nedavno iskustvo proizašlo kroz zajedničku suradnju svih institucija prilikom sanacije Sberbanke dokazalo je koliko je koristi zapravo Hrvatska dobila ulaskom u Europski bankarski sustav te europski zaštitni mehanizam.

Brzom reakcijom spriječili smo paniku i navalu na banku koja se, zbog svoje strukture vlasništva, u određenom trenutku našla na rubu propasti, nakon čega je kvalitetnom koordinacijom institucija zaduženih za financijsku stabilnost te brzom i efikasnom suradnjom s SRB-om, donesena odluka kojom su izbjegnuti svi potencijalni negativni efekti na bankarskom tržištu RH.

Odlukom o sanaciji Sberbank spašena je dobra kreditna institucija, osigurana zaštita svih osiguranih i neosiguranih deponenata, dok je istovremeno očuvan nacionalni Fond osiguranja depozita”, rekla je direktorica Agencije Marija Hrebac.

Miguel Carcano, voditelj Odjela pri SRB-u odgovoran za Jedinstveni sanacijski fond izjavio je da je “bilo je pravo zadovoljstvo susresti se sa sanacijskim tijelima u Zagrebu”. “Zahvaljujem HAOD-u što je ugostio Odbor Fonda.

Suradnja s hrvatskim institucijama je odlična, kao i sa svih 21 državom bankarske unije. Zajedničkim radom možemo izgraditi snažnu bankovnu uniju, promicati financijsku stabilnost i zaštititi porezne obveznike”, rekao je Carcano.

Komentirajte prvi

New Report

Close