HNB uskoro kreće s ‘hlađenjem’ gotovinskih kredita

Autor: Jadranka Dozan , 18. veljača 2019. u 16:11
Guverner Vujčić oprezan prema 'lakoći' kredita/ Borna Filić/PIXSELL

Zbog zamaha slabo osiguranih zajmova na dosta duge rokove stroži kapitalni zahtjevi i procedure.

Dvoznamenkast rast gotovinskih nenamjenskih kredita Hrvatska narodna banka pod pojačane je reflektore stavila potkraj prošle godine, a uskoro, čini se, slijede i konkretne mjere za njihovo "hlađenje".

O tome su iz HNB-a još prije 20-ak dana govorili u kondicionalu. "Nastavi li se ubrzavati, rast tih kredita mogao bi uskoro postati prekomjeran, što bi zahtijevalo djelovanje HNB-a radi očuvanja financijske stabilnosti", poručili su u analizi u kojoj je konstatirano da je njihova stopa rasta u studenome dosegnula 12,6% godišnje ili dvostruko više od ukupnog prosjeka u poslovanju s građanima (godina je zaključena s +11%).

Za toliki rast gotovo isključivo su zaslužni oni bez zaloga (time i rizičniji), a u pogledu arsenala navedena su tri moguća smjera: ograničavanje ročnosti i iznosa te veći kapitalni zahtjevi povezani s tim kreditima.

Guverner Boris Vujčić ovog je vikenda s tim u vezi ponudio dodatne signale. Nužnim smatra da se donekle ujednače kriteriji za procjenu kreditne sposobnosti među različitim vrstama kredita.

"Ne želimo vidjeti takvu regulatornu arbitražu. Također, od banaka zahtijevamo da u svoje interne procjene kapitalnih zahtjeva uključe potencijalne gubitke po ovim kreditima, te svojim internim propisima osiguraju jasne mehanizme za povrat dijela bankarskih bonusa u slučaju prekomjernih gubitaka po tim plasmanima", poručio je u intervjuu Novom listu.

O nenamjenskim potrošačkim kreditima ne može se govoriti kao o novom "švicarcu", kaže, jer se oni odobravaju uglavnom u kunama (72%) uz fiksne kamatne stope pa su i rizici puno manji, ali neke paralele ipak postoje.

"Banke će, recimo, zbog blažih kriterija procjene kreditne sposobnosti, u nekim slučajevima odobriti skuplji, za potrošače nepovoljniji nenamjenski kredit, čak i ako procijene da potrošač nije kreditno sposoban za stambeni kredit istog iznosa i ročnosti". 

Inače, u kategoriji "gotovinaca" u novije su se vrijeme, osim brzine, povećali i rokovi i iznosi; danas se nerijetko odobravaju na više od 10 godina (do čak 15), a iznosi dosežu 300-tinjak tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close