HNB-ovih 30 godina u okolnostima pandemije i usvajanja eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2021. u 22:00
Povodom 30. obljetnice Hrvatske narodne banke jučer je održana svečana akademija/M. Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je Hrvatska narodna banka (HNB) stožerna institucija hrvatskog monetarnog sustava.

HNB je stožerna institucija monetarnog sustava, koja je imala presudnu stabilizacijsku ulogu u prošlosti, a sada ima i važnu ulogu na putu ulaska Hrvatske u eurozonu, istaknuto je u ponedjeljak na svečanoj akademiji u povodu 30 godina HNB-a, kojoj su nazočili predsjednici države i Vlade Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te 8. listopada 1991. godine Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, Vlada je na sjednici održanoj istog dana donijela Uredbu o Narodnoj banci Hrvatske.

Tako, stupanjem Uredbe na snagu 23. prosinca 1991. Narodna banka Hrvatske započinje svoj rad kao neovisna središnja banka Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je Hrvatska narodna banka (HNB) stožerna institucija hrvatskog monetarnog sustava, a da obilježavanje 30. obljetnice dolazi u zahtjevnim okolnostima pandemije, ali i u transformacijskom trenutku, kada se Hrvatska ubrzano integrira u europodručje.

U kontekstu izglednog ulaska Hrvatske u eurozonu, predsjednik Republike Zoran Milanović je rekao da s određenom dozom sjete gleda na to da Hrvatska gubi svoju valutu.

Apostrofirao je da je odluka o uvođenju eura politička odluka, pri čemu to treba biti pitanje najdubljeg interesa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close