HNB: Međunarodne bruto pričuve dosegnule 17 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2019. u 10:07
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

HNB je lani, u nastojanju da smanji aprecijacijski pritisak na kunu, ukupno intervenirao na deviznom tržištu pet puta, od čega samo u prosincu tri puta, ukupno otkupivši nešto više od 1,8 milijardi eura.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), međunarodne bruto pričuve Hrvatske krajem studenoga lani dosegnule su 17 milijardi eura, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju njihov daljnji rast na rekordne razine.

Međunarodne pričuve više su za 0,8 milijardi eura u odnosu na mjesec ranije, odnosno za 1,3 milijarde eura u odnosu na kraj 2017.

U kunskoj protuvrijednosti, međunarodne pričuve iznosile su na kraju studenoga prošle godine 128,3 milijarde kuna, što je za 5,5 milijardi kuna više nego na kraju listopada.

Pritom je najveći dio međunarodnih pričuva bio u eurima, oko 85 posto, slijede ulaganja u američkim dolarima, oko 13 posto te posebnim pravima vučenja, dva posto.

Kako ističu iz RBA, na povećanje bruto pričuva najviše je utjecao otkup deviza od poslovnih banaka, a manjim dijelom i recentno jačanje američkog dolara u odnosu na euro obzirom da se dio međunarodnih pričuva drži u američkim dolarima.

Očekuju i da će međunarodne pričuve uskoro dosegnuti rekordnu razinu.

„Posljednje operacije središnje banke na deviznom tržištu u prosincu sugeriraju da će zbog otkupa deviza od banaka bruto međunarodne pričuve do kraja 2018. godine zabilježiti dodatan rast. Međunarodne pričuve krajem 2018. godine će dosegnuti povijesno najvišu razinu od preko 17,5 milijardi eura”, procjenjuju u RBA.

HNB je lani, u nastojanju da smanji aprecijacijski pritisak na kunu, ukupno intervenirao na deviznom tržištu pet puta, od čega samo u prosincu tri puta, ukupno otkupivši nešto više od 1,8 milijardi eura.

U RBA očekuju i da će i tijekom ove godine središnja banka ostati u potpunosti predana politici stabilnog tečaja.

„Stoga bi u slučaju pritisaka na tečaj i pojačanih volatilnosti, HNB zasigurno intervenirao na deviznom tržištu. Pri tome su izglednije intervencije na strani kupnje eura. Posljedično treba očekivati i nastavak rasta deviznih pričuva Hrvatske”, zaključuju u RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close