‘Hlađenje’ kune krca devize u trezore središnje banke

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2019. u 22:01
Posljednje operacije središnje banke sugeriraju dodatni rast/Robert Anić/PIXSELL

Na povećanje najviše je utjecao HNB-ov otkup deviza od banaka i nedavno jačanje američkog dolara.

Međunarodne bruto pričuve Hrvatske krajem studenoga lani dosegnule su 17 milijardi eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB), a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju njihov daljnji rast na rekordne razine.

Međunarodne pričuve više su za 0,8 milijardi eura u odnosu na mjesec ranije, odnosno za 1,3 milijarde eura u odnosu na kraj 2017.

U kunskoj protuvrijednosti, međunarodne pričuve iznosile su na kraju studenoga prošle godine 128,3 milijarde kuna, što je za 5,5 milijardi kuna više nego na kraju listopada. Pritom je najveći dio međunarodnih pričuva bio u eurima, oko 85 posto, slijede ulaganja u američkim dolarima, oko 13 posto te posebnim pravima vučenja, dva posto.

Kako ističu iz RBA, na povećanje bruto pričuva najviše je utjecao otkup deviza od poslovnih banaka, a manjim dijelom i recentno jačanje američkog dolara u odnosu na euro obzirom da se dio međunarodnih pričuva drži u američkim dolarima.

Očekuju i da će međunarodne pričuve uskoro dosegnuti rekordnu razinu. "Posljednje operacije središnje banke na deviznom tržištu u prosincu sugeriraju da će zbog otkupa deviza od banaka bruto pričuve do kraja 2018. zabilježiti dodatan rast.

Međunarodne pričuve krajem 2018. će dosegnuti povijesno najvišu razinu od preko 17,5 milijardi eura", procjenjuju u RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close