Hladan tuš: Bitcoin potonuo ispod psihološke granice nakon jedne poruke Kineza

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2021. u 08:18
foto. pixabay

Vrijednost bitcoina potonula je ispod psihološki važne razine od 38.000 dolara dok je ether potonuo gotovo za četvrtinu, na 2700 dolara.

Vrijednost bitcoina potonula je u srijedu preko 14 posto, ispod psihološke razine od 40.000 dolara nakon poruke Narodne banke Kine da se kriptovalute ne bi trebale koristiti u platnom prometu.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj na WeChat računu kineske središnje banke stoji kako organizacije bankovne i digitalne industrije smatraju da financijske i platne institucije ne bi trebale primati kriptovalute kao sredstvo plaćanja ili nuditi usluge i proizvode povezane s njima.

‘Nisu prave valute’

Digitalne valute “nisu prave valute” te stoga “ne bi trebale i ne mogu biti korištene kao valuta na tržištu”, stoji u priopćenju. Nedavni višemjesečni rast vrijednosti kriptovaluta ocijenjen je kao “špekulacija”. Kineski udar na tržište bio je strahovit.

Prema podacima CoinMarketCapa, jučer oko 14 sati bitcoinom se trgovalo po 38.700 dolara što je gotovo 15 posto niže nego dan ranije. Još je snažnije potonuo ether, druga kriptovaluta po kapitalizaciji, izgubivši praktički četvrtinu vrijednosti. Etherom se trgovalo po 2700 dolara.

U odnosu na rekordnih 64.870 dolara iz travnja, cijena bitcoina trenutno je “akcijskih” 40 posto niža. Analitičari objavu kineske središnje banke tumače kao želju da se ograniči institucionalna aktivnost u kriptovalutama uoči lansiranja vlastite digitalne valute.

“Dio toga je lansiranje digitalnog juana, drugi je dio nedostatak kontrole što se tiče odljeva kapitala, a treći je dio pokušaj sprečavanja prijevara kineskih građana”, kaže za Financial Times Paul Haswell, partner u hongkonškoj odvjetničkoj tvrtki Pinsent Masons.

40

posto manje vrijedi bitcoin u odnosu na travanjsku rekordnu cijenu

Podsjetimo, kineski pritisak na kriptovalute dobio je na zamahu 2017. kada su vlasti zatvorile velike mjenjačnice bitcoina koje su do tada činile većinu globalnog prometa.

S druge strane, vladini planovi s digitalnim juanom omogućit će osnivanje bezgotovinskog platnog sustava konkurentnog korporativnim financijskim platformama poput Anta i Tencenta. Unatoč recentnoj rasprodaji, cijena bitcoina i dalje je 300 posto viša nego prije godinu dana.

Europska središnja banka nedavno je objavila kako je skok cijene bitcoina nadmašio i neke povijesne financijske balone, poput tulipana iz 17. stoljeća.

Henri Arslanian, globalni voditelj kriptovaluta u konzultantskoj tvrtki PwC ističe kako ne bi bio iznenađen ako bi se u idućim tjednima i regulatori u drugim državama poveli kineskim primjerom s obzirom na upozorenja o špekulativnoj prirodi kriptovaluta.

U silaznoj putanji

“No, stvarnost je da svjedočimo kontinuiranom ulasku institucionalnih ulagača u taj prostor i malo je vjerojatno da će to tako skoro usporiti”, dodaje Arslanian. Unatoč tim mišljenjima, bitcoin je trenutno u silaznoj putanji, tvrde stručnjaci za tehničku analizu.

“S tehničkog stajališta, indikatori pokazuju silazni trend”, kaže za Bloomberg Ipek Ozkardeskaya, stariji analitičar švicarske tvrtke Swissquote.

“Sljedeća važna razina podrške nalazi se oko 37.000 dolara, a iduća je na 30.000 dolara. Postoji šansa da vidimo povlačenje do tih razina, a možda i ispod njih, barem u kratkom roku”, smatra Ozkardeskaya.

Bitcoin trenutno ne može računati ni na podršku velikog zagovornika, šefa Tesle Elona Muska. Njega sada brine velika potrošnja energije prilikom dobivanja te kriptovalute.

Komentirajte prvi

New Report

Close