Hedge fondovi na propasti banaka zaradili više od sedam milijardi dolara

Autor: Ana Blašković , 06. travanj 2023. u 22:00
Aktualne oklade upućuju na to da hedge fondovi i dalje očekuju potrese na bankarskom tržištu/Shutterstock

Za ‘shortsellere’ na dionice kreditora ožujak najprofitabilniji mjesec od 2008.

Dok su štediše panično povlačili depozite, a regulatori smirivali paniku u bankarskoj krizi prošlog mjeseca kakvu svijet nije vidio cijelo desetljeće, hedge fondovi zaradili su više od sedam milijardi dolara profita kladeći se na pad dionica banaka.

Kolaps Silicon Valley i Signature banke u SAD-u te hitna prodaja Credit Suissea s ove strane Atlantskog oceana, izazvali su rasprodaje dionica niza kreditora u strahu da bi se kriza povjerenja mogla preliti na širi sektor.

U rasprodaji koja je zaljuljala cijene Deutsche Banka njemački kancelar Olaf Scholz smirivao je paniku da bi najveću njemačku banku mogla zadesiti slična sudbina, dok su veliki igrači u SAD-u spašavali First Republic.

71

posto pala je vrijednost dionica Credit Suissea u ožujku

Zvjezdani mjesec
U takvom su okruženju ruke trljali ‘short selleri’, čija je strategija posudba dionica i kasnija prodaja, uz računicu da će ih otkupiti po nižoj cijeni, s ostvarenih oko 1,3 milijarde dolara od kratkih pozicija prema Silicon Valley banci, brojke su Ortexa. Dodatnih 848 milijuna dolara profita došlo je od oklada protiv First Republica čije su dionice pale 89 posto u ožujku, piše Financial Times.

Od ‘shortsellinga’ dionica Credit Suissea ulagači su zaradili 684 milijuna dolara zahvaljujući činjenici da je kriza povjerenja u tu banku dovela do pada cijene dionice za 71 posto, a profit od kratkih pozicija u širokoj lepezi američkog i europskog bankarskog sektora u cjelini dosegnula je 7,2 milijarde dolara.

“Ožujak je bio najprofitabilniji pojedinačni mjesec za kratke prodavače u bankarskom sektoru od financijskog sloma 2008.”, rekao je suosnivač Ortexa Peter Hillerberg.

Premda su vrijednosnice banaka zaronile na početku pandemije 2020., sveukupno je bilo puno manje oklada na pad dionica pa su i profiti bili daleko skromniji. Glavni investicijski direktor u Argonaut Capitalu Barry Norris rekao je da je uživao u “zvjezdanom” mjesecu, zahvaljujući okladama protiv banaka. Njegov fond Argonaut Absolute Return ostvario je više od šest posto. Među dobitnicima našao se i londonski Marshall Wace čiji su fondovi zaradili oko 40 milijuna dolara od oklada protiv DB-a.

Kriza nije gotova
Kako se kriza zaoštravala prošlog mjeseca tako su jačale oklade na propast banaka. Primjerice, oklade na pad Credit Suissea uključivale su tek 3,5 posto dionica tog kreditora početkom ožujka, da bi skočile na 14 posto do 20. ožujka, dan nakon što je banka prodana UBS-u, podaci su S&P Global Market Intelligenceu. ‘Shortselling’ za First Republic skočio je s 1,3 posto svih dionica početkom mjeseca na 38,5 posto do kraja ožujka.

Profiti od klađenja na Deutsche Bank bili su ipak prigušeniji; oklade su porasle s 1,4 posto početkom mjeseca na 6,1 posto do 28. ožujka. Cijena dionice DB-a dotakla je dno 24. ožujka te nakon Scholzovih komentara cijena više nije padala. Aktualne oklade upućuju na to da hedge fondovi očekuju daljnju krizu u sektoru: oklade na pad cijena Frist Republica tek su se malo spustile ispod najviše razine, jednako kao i one protiv DB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close