HBOR plasirao više od milijardu eura kredita poduzetnicima, 31 posto više

Autor: Domagoj Puljizović , 04. ožujak 2024. u 22:00
Predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo/JOSIP REGOVIć/PIXSELL

Udio zajmova za investicije dosegnuo je dvije trećine ukupnog kreditiranja.

Prošle godine Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u gospodarstvo je plasirala 1,12 milijardi eura kredita, što je povećanje od 31 posto. Klijentima je odobrila 2854 zajmova, 22 posto više u odnosu na 2022.

Lanjska godina bila im je rekordna, ne samo u segmentu kreditiranja, već i u području osiguranja izvoza, ističu iz HBOR-a. Najzastupljeniji korisnici bile su privatne tvrtke kojima je odobren 2671 kredit, što predstavlja 94 posto ukupno odobrenih, vrijednih više od 850 milijuna eura.

Novi jamstveni program
Rastući trend ulaganja u Hrvatskoj potvrđuje i struktura odobrenih kredita, u kojoj je udio investicijskih dosegnuo dvije trećine, za razliku od 2022. kada je iznosio 46 posto. Gotovo svi krediti poduzetništvu odobreni su uz fiksnu kamatnu stopu (99%), pri čemu u volumenu odobrenih kredita čine 87 posto, dodali su iz razvojne banke.

99

posto svih odobrenih kredita je uz fiksnu kamatnu stopu

Tijekom 2023. godine HBOR je nastavio s implementacijom novih financijskih instrumenata iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Krajem 2022. uveli su novi kreditni program, namijenjen mladima, poduzetnicama i početnicima te potpisali ugovore o subvenciji kamatnih stopa s 15 poslovnih banaka.

Uz izravno kreditiranje i subvencioniranje kamatnih stopa, uveden je i novi jamstveni program za srednje kapitalizirana i velika poduzeća te u suradnji s Europskim investicijskim fondom (EIF) započeli osnivanje fondova za vlasnička ulaganja u brzorastuća poduzeća.

U okviru NPOO-a do kraja 2023. godine banka je podržala više od 180 projekata s 260 milijuna eura i sve ih odobrila u skladu sa zahtjevima održivosti prema okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima (ESG).

U okviru NPOO-a 260 milijuna eura

U okviru NPOO-a do kraja 2023. godine banka je podržala više od 180 projekata s 260 milijuna eura.

Prilagodba okruženju
U poslovima vezanim za osiguranje izvoza, banka je lani osigurala 672 milijuna eura izvoza što je rekordan iznos u jednoj godini od početka obavljanja takvih poslova pri čemu se bilježi uzastopan rast već četvrtu godinu zaredom, ističu iz HBOR-a.

Osigurani promet u prošloj godini veći je 79 posto u odnosu na 2022. što je rezultat snažnije iskorištenosti programa osiguranja uvedenih s ciljem pomoći gospodarstvu uslijed krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i osiguranja kapitalnih izvoznih projekata. U okviru programa osiguranja izvoza, HBOR je lani podržao izvoz domaćih roba i usluga u 48 država svijeta.

Ukupnu poslovnu aktivnost, koja uključuje kreditno i garantno poslovanje, osiguranje izvoza i ulaganja kapitala, HBOR je povećao 43 posto u odnosu na prethodnu godinu. S ciljem jačanja regionalne prisutnosti, banka je otvorila i ured u Zadru koji pokriva područje sjeverne Dalmacije.

“Značajno povećanje naše poslovne aktivnosti rezultat je HBOR-ove vrlo dobre prilagodbe dinamičnom ekonomskom okruženju. Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima i inovacijama koje smo uveli, nastavit ćemo i dalje tako, a sve u cilju pružanja podrške razvoju hrvatskog gospodarstva,” izjavio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close