Hanfa poslala upozorenje: “Hrvatska nema nacionalni okvir…”

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2024. u 07:00
Čelnik Hanfe Ante Žigman/N. Žganec/PIXSELL

Agencija upozorava na oprez kod ponuda kriptoimovine u kojima se navodi kako je bijela knjiga o kriptoimovini izdana u skladu s EU direktivom.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorava na moguće obmanjujuće objave ponuditelja kriptovaluta, ističući da Hrvatska trenutačno nema nacionalni okvir za izdavanje kriptoimovine, kao ni okvir za pružanje usluga u vezi s njezinim izdavanjem.

“RH trenutačno nema nacionalni okvir za izdavanje kriptoimovine, koja nije financijski instrument u kontekstu Zakona o tržištu kapitala ni za pružanje usluga u vezi s izdavanjem kriptoimovine”, navodi Hanfa.

Dodaje da se na kriptoimovinu primjenjuju samo opća pravila koja se odnose na ugovorne odnose iz Zakona o obveznim odnosima te odredbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Agencija upozorava na oprez kod ponuda kriptoimovine u kojima se navodi kako je bijela knjiga o kriptoimovini izdana u skladu s EU direktiovom, a posebice ako se prilikom promocije ili u njoj navodi da je dostavljena nadležnom tijelu na znanje i/ili odobrenje.

Hanfa, stoji u objavi, ne odobrava, niti će nakon prijelaznog razdoblja odobravati, bijele knjige o kriptoimovini.

Komentari (2)
Pogledajte sve

mafija doduse pruza i neke korisne usluge..

hrvatska nema zakone, osim zakona mafije

New Report

Close