Hanfa ukinula plaćanje ‘biljega’

Autor: Tomislav Pili , 22. prosinac 2017. u 08:00
Petar Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/Marko Prpić/PIXSELL

Iako se radi o odricanju države od svega 400.000 kuna, brokerska zajednica pozdravlja odluku.

Iako se na prvi pogled država odrekla "sitniša" u obliku administrativnih pristojbi koje naplaćuje financijašima, brokeri pozdravljaju najavljeno rasterećenje.

Na prošlotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobren je pravilnik o vrsti i visini naknada za iduću godinu koje je financijska zajednica obvezna plaćati ako koristi regulatorove usluge.

Nije značajan iznos
Visina naknada koje su Hanfin prihod nije mijenjana, ali je u odnosu na pravilnik za ovu godinu uočljivo da se u 2018. neće naplaćivati i administrativne pristojbe državnom proračunu. Valja naglasiti kako se ne radi o značajnom iznosu. Prema podacima Ministarstva financija, tijekom ove godine, zaključno do 19. prosinca, po toj se osnovi u državnu riznicu slilo 401.843 kune. Iz Hanfe tvrde da su odlučili ukinuti administrativne pristojbe s ciljem smanjenja troškova i operativnog i administrativnog rasterećenja sudionika na financijskom tržištu, a nadaju se da će dodatno potaknuti i olakšati njihovo poslovanje.

"Smanjenje i ukidanje neporeznih davanja sastavni je dio reforme za unapređenje poslovne klime u Hrvatskoj, pa je tako i Hanfa u nacrtima pravilnika za 2018. predložila dodatna ukidanja neporeznih davanja", poručili su iz Hanfe. Udruženje za poslovanje i posredovanje na financijskim tržištima pozdravlja ovu odluku, kazao je njegov predsjednik Jurica Jednačak. "S obzirom na povećanje troškova poslovanja zbog prilagodbe novim regulatornim zahtjevima, svako smanjenje troškova značajno će olakšat poslovanje brokerskih kuća", naglašava Jednačak.

'Oprostili' 4,7 milijuna kuna
Hanfa najveći dio svojih prihoda ostvaruje od naknade za nadzor, za koju je osnovica vrijednost imovine ili prihoda subjekata nadzora, a što ovisi o kretanjima na financijskim tržištima te je riječ o varijablama koje nije moguće precizno predvidjeti, tvrdi regulator. "Zbog toga Hanfa redovito analizira realizirane prihode te temeljem toga u drugom dijelu godine donosi odluku o eventualnom oslobađanju subjekata nadzora plaćanja naknada ili dijela naknada", tvrde iz Hanfe. U 2017. "oprostili" su financijskom sektoru 4,7 milijuna kuna, dodaju.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Romel, 22.12.2017. u 12:57
tim vašim tempom bolje nam može biti za otprilike 1500 godina

Strašno .
Baš sam se ponadao da nam je krenulo.

E ovo je stvarno vijest… Sad se ne moram brinuti zbog Agrokora


neće naplaćivati i administrativne pristojbe državnom proračunu

Samo naprijed . Ima nade za nas. Ako svake dvije,tri godine ukinemo jedan od 300 parafiskalnih i ostalih nameta , za 300-500 godina će nam biti bolje.

***previše ste optimistični herr Romel, tim vašim tempom bolje nam može biti za otprilike 1500 godina…naime u Hrvatskoj je 547(u 2016. godini, ove je valjda i više) parafiskalnih nameta

547parafiskalaca

Romel, 22.12.2017. u 10:29
neće naplaćivati i administrativne pristojbe državnom proračunu

Samo naprijed . Ima nade za nas. Ako svake dvije,tri godine ukinemo jedan od 300 parafiskalnih i ostalih nameta , za 300-500 godina će nam biti bolje.

New Report

Close