Grčki dug investitorima postao privlačniji od Italije

Autor: Tomislav Pili , 11. studeni 2019. u 21:59
Investitori se nadaju i skorašnjem povratku u investicijski razred

Prinos na 10-godišnju obveznicu najzaduženije države pao na 1,2%.

Okružje niskih kamatnih stopa dovelo je do toga da je dug Grčke koji još 2012. investitori nisu htjeli “taknuti ni štapom” danas privlačniji od talijanskih obveznica. Kako bilježe vrijedni financijski statističari, takva situacija nije zabilježena čak 11 godina.

Ništa riskantnije

Kako piše Financial Times, u eurozoni gdje vladaju niski, pa čak i negativni prinosi na državne obveznice, grčki dug više se ne promatra kao posebno riskantan. Štoviše, prinos na 10-godišnje grčke obveznice pao je na 1,2 posto, niže od prinosa na istovjetni dug Italije što je nezabilježeno od 2008. godine. Iako se rehabilitacija Grčke na financijskim tržištima može dijelom pripisati oporavku gospodarstvu, vanjske silnice ipak su zaslužnije za ovakvu situaciju.

U potrazi za kakvim-takvim prinosima u grčke se obveznice slijeva sve više novca što pritišće prinose prema dolje. Taj je proces ustvari započeo još 2014. kada se Grčka vratila na tržište svega dvije godine nakon restrukturiranja duga. Za izdanje s rokom dospijeća od pet godina prikupila je tri milijarde eura uz prinos od 4,75 posto. “Nakon nekoliko spašavanja u nekoliko godina i vrlo bolnog restrukturiranja osjetili smo da su se pravila igre promijenila”, obrazložio je FT-u odluku kupnje grčkih obveznica Keith Ney iz francuskog investicijskog društva Carmignac Gestion.

Dobra odluka

Investicije u grčki dug za sada se pokazuju vrlo isplative. Tko je kupio i držao 10-godišnju obveznicu od 2014. oplodio je svoj kapital za 87 posto.

 

87 posto

povrata donijela je od 2014. 10-godišnja grčka obveznica

Grčki kreditni rejting i dalje je tri stepenice duboko u statusu “smeća”.

Međutim, nedavna odluka agencije Standard & Poor’s da podigne grčki rejting na razinu BB- potaknula je 
špekulacije da bi se Grčka uskoro mogla vratiti u investicijski razred. A u tom slučaju njezine obveznice moći će otkupljivati i Europska središnja banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close