Građani ove godine štede 15 posto više, 549 kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2021. u 22:00
Istraživanje je pokazalo da četvrtina ispitanika ušteđevinu drži na tekućem računu/D. Puklavec/PIXSELL

Istraživanje je pritom pokazalo da muškarci prosječno uštede 593 kune, a žene nešto manje, 507 kuna mjesečno.

Hrvatski građani u prosjeku mjesečno izdvajaju 549 kune što je 70 kuna, odnosno 15 posto više nego lani, pokazali su rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj, koje je u srpnju i kolovozu na uzorku od nešto više od 500 ispitanika provela agencija IMAS za potrebe Erste grupe.

Istraživanje je pritom pokazalo da muškarci prosječno uštede 593 kune, a žene nešto manje, 507 kuna mjesečno. Ipak, podjednaki broj muškaraca i žena, njih 82 posto, štednju smatraju važnom ili izuzetno važnom. S obzirom da razdoblje niskih kamatnih stopa traje već dulje razdoblje, kroz istraživanje se od ispitanika pokušalo saznati kako je to utjecalo na njihove navike.

Četvrtina njih zbog toga ušteđeni novac drži na tekućem računu, 15 posto ispitanika novac je uložilo u kupnju nekretnine dok ih 37 posto nije promijenilo ništa.

593

kune mjesečno uštede muškarci, a 507 kuna žene, pokazuje istraživanje IMAS-a za Erste banku

Kada se govori o razlozima štednje, najviše ispitanika, 67 posto, štedi kako bi stvorilo zalihu za nepredviđene situacije, 43 posto kao financijsko zaleđe za sebe i obitelj, a nakon toga slijede razlozi poput štednje za mirovinu (18 posto) ili za edukacije i obrazovanje (10 posto).

Manji postotak ispitanika štedi i za veće kupovine kao što su kuća ili stan, automobil, mobitel i slično (16 posto), a neki štede i za putovanja (15 posto). Najviše ispitanika, 40 posto, štedi koristeći štedne račune, dok najmanji postotak, 3 posto, svoja sredstva ulaže u nekretnine kao oblik štednje.

U srednjoj i istočnoj Europi s prosječnih 344 eura prednjače Austrijanci, što je skok od 72 eura u odnosu na prošlu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close