Grad Varaždin izdao 67 milijuna kuna municipalnih obveznica

Autor: Ana Blašković , 14. travanj 2021. u 22:00
Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina/PD

S 233 milijuna kuna iskazane potražnje ponuda je nadmašena 3,5 puta.

Prvi puta nakon 2008. na Zagrebačku burzu stižu municipalne obveznice. Na prikupljanje kapitala na domaćem tržištu odlučio se Varaždin izdanjem 67 milijuna kuna vrijednih obveznica s desetogodišnjim dospijećem.

Uvjeti izdanja, fiksna kamatna stopa od 1,65 posto, reflektira nisku cijenu kapitala. Mamac ulagačima zasigurno je i amortizirajuća otplata glavnice umjesto njene isplate pri dospijeću.

Naime, dok će prvih pet godina Varaždin plaćati samo kamatu, u drugom poluvremenu do dospijeća prilikom svake polugodišnje isplate glavnice plaćat će i 10 posto glavnice. Rok dospijeća je 13. travnja 2031., a kao prvi dan trgovanja petak, 16. travnja.

Iz Varaždina su se u priopćenju pohvalili da su institucionalni ulagači (banke, mirovinski i investicijski fondovi te osiguravajuća društva) kao i pojedini građani, iskazali velik interes. S 233 milijuna kuna iskazane potražnje ponuda je nadmašena 3,5 puta.

“Takav interes najbolje govori o povjerenju investitora u Grad Varaždin, koji u obzir uzimaju ne samo što je grad danas, nego isto što će grad biti sutra. A tu su napravljeni značajni iskoraci prema gradu novih tehnologija, što zorno svjedoče nova ulaganja u Tehnološki park i investicije u Gospodarskoj zoni Brezje.

Uvrštenje obveznica na Službeno tržište ZSE svakako će pridonijeti jačanju reputacije Grada Varaždina i privlačenju novih investicija te podići transparentnosti poslovanja grada”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Zadovoljni su i na Burzi. “Svako novo izdanje predstavlja daljnji poticaj transparentnosti i razvoju domaćeg tržišta kapitala, a ovime se širi i spektar investicijskih mogućnosti. Municipalne obveznice globalno su vrlo atraktivan financijski instrument, a do sada su definitivno bile nedovoljno zastupljene na našem tržištu”, kazao je član Uprave Tomislav Gračan.

Prikupljeni novac Varaždin će investirati u razvojne kapitalne projekte, od kupnje zemljišta za izgradnju POS stanova, komunalnog opremanja gospodarske zone Brezje, izgradnje SRC Beli kipi do uređenja sustava podzemnih kontejnera za prikupljanje otpada.

Komentirajte prvi

New Report

Close