Građani sve više uzimaju gotovinske nenamjenske kredite

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2019. u 09:10
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Krediti stanovništvu porasli su i na mjesečnoj razini; u odnosu na studeni veći su za 42,7 milijuna kuna.

Ukupni krediti stanovništvu, po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem prosinca 2018. dosegnuli su 124,4 milijarde kuna, što je za 5,5 milijardi kuna ili 4,6 posto više u odnosu na kraj 2017., pri čemu su gotovinski nenamjenski krediti porasli 11 posto, na 47,7 milijardi kuna.

Krediti stanovništvu porasli su i na mjesečnoj razini; u odnosu na studeni veći su za 42,7 milijuna kuna.

„Kod kreditnih obveza sektora stanovništva prema valutnoj strukturi, vidljiv je trend preusmjeravanja obveza iz valutnih u kunske, što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu zasigurno u prilog ide i razdoblje niskih kamatnih stopa”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA) .

Tako su kunski krediti stanovništvu nastavili s dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta, što se bilježi već zadnje tri godine – u prosincu su porasli za 12,6 posto, na 64,7 milijardi kuna.

S druge strane, nastavljen je pad valutnih kredita, koji je započeo još od 2012. U prosincu 2018. nominalni iznos vlautnih kredita iznosio je 59,8 milijardi kuna, što je za 2,9 posto manje nego godinu dana ranije.

„Padu kunskog izraza valutnih kredita na godišnjoj razini pridonijelo je i jačanje kune u odnosu na euro, koja je na kraju prosinca 2018. u odnosu na kraj 2017. ojačala za 1,3 posto. Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao za oko 4 postotna boda pri čemu je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u prosincu iznosio 52 posto”, ističu iz RBA.

Najznačajniji udio u ukupnim kreditima stanovništvu imaju stambeni krediti, 43,4 posto. Krajem prosinca bilo ih je odobreno 54 milijarde kuna, što je za 2,3 posto više nego krajem 2017.

„Godišnje stope rasta stambenih kredita mogu upućivati i na pozitivne učinke ovogodišnjeg programa subvencioniranja stambenih kredita”, ističu iz RBA.

Gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 38,3 posto u ukupnim kreditima stanovništvu, i sedmi mjesec za redom su porasli po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi – za 11 posto, na 47,7 milijardi kuna.

Inače, posljednjih mjeseci u HNB-u pažljivo prate podatke o rastu gotovinskih nenamjenskih kredita stanovništvu.

"Malo nas brine to što vidimo vrlo visok rast gotovinskih kredita s relativno dugim ročnostima koji su neosigurani, i to je nešto čemu ćemo posvetiti više pažnje i analize i da vidimo treba li tu reagirati", kazao je još krajem prošle godine guverner HNB-a Boris Vujčić. Upozorio je da se gotovinski krediti mogu dobiti vrlo brzo i da treba pripaziti da se ne dođe u situaciju impulzivnog uzimanja kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close