Građani imaju problema zbog novih pravila, HNB izdao upozorenje

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2019. u 11:37
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni smisao europskih smjernica (PSD2) – koje su uvele veću sigurnost pri plaćanju – zapravo je uvođenje konkurencije bankama.

Osobno potpisivanje računa, kada građanin u prodavaonici kupuje neku robu, odlazi u prošlost. Od sredine rujna plaćanja kreditnim karticama moraju se autorizirati pinom, tajnim brojem koji banka dodjeljuje svakom korisniku kartice, piše Novi list.

Za korisnike nekih kartica na tržištu to nije iznenađenje, jer na taj način autoriziraju plaćanja već dulje vrijeme, ali sada se upisivanje pina primjenjuje na sve platne kartice. Nova pravila uvedena su zbog europskih smjernica koje traže povećanje sigurnosti prilikom platnih transakcija.

Prema izješćima iz prodavaonica, neki građani imaju problema s novim pravilima, jer ponekad više ne mogu račun platiti putem kartice. Primjerice, ako ne znaju koji im je pin banka dodijelila, moraju posegnuti za gotovinom, ako je imaju u novčaniku. Međutim, nadležni kažu da te teškoće nisu neočekivane. Prilagodba novom načinu plaćanja trajat će neko vrijeme – dok se svi potrošači ne informiraju o novim propisima te dok banke, trgovci i ostali sudionici ne usklade ponašanje.

HNB upozorava da će se sve banke morati prilagoditi europskim propisima, kako potrošači ne bi dolazili u situaciju da zbog različite prakse ponekad ne mogu platiti račun. U bankama neslužbeno potvrđuju Novom listu da s novim pravilima ima teškoća ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi, dok se stvari ne uhodaju.

Glavni smisao europskih smjernica (PSD2) – koje su uvele veću sigurnost pri plaćanju – zapravo je uvođenje konkurencije bankama kako bi se građanima smanjile naknade za plaćanja, dok sve više njih kupuje robu putem interneta i mobitela. Tim smjernicama omogućuje se da korisnik bankovnog računa, primjerice, može naručenu robu platiti putem ovlaštene treće firme, i to putem njezine aplikacije koju će prethodno skinuti na mobitel. Zbog toga građani moraju toj trećoj firmi ustupiti svoje bankovne podatke, što traži i veću sigurnost. Kažu da bi se naknade za plaćanje računa na taj način mogle prepoloviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close