Gotovina tvrtki počela se topiti, ali dug raste

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2019. u 07:42
Kompanije u SAD-u krajem 2018. držale su 1,69 bilijuna dolara/GettyImages

Novac je otišao na ulaganja, i podjelu dioničarima, dok su dugovanja dosegla 5,65 bilijuna dolara.

Razdoblje nagomilavanja gotovine na računima američkih kompanija došlo je kraju, iščitava se iz izvješća rejtinške agencije Moody's, ponajviše zbog ulaganja u opremu i podjelu novca dioničarima.

Prema podacima iz tog izvješća koje prenosi Moody's, američke nefinancijske kompanije na računima su krajem prošle godine držale 1,69 bilijuna dolara što je 15 posto manje nego krajem 2017. kada su kompanije "sjedila" na rekordnih 1,99 bilijuna dolara.

Prvi pad od 2007.
Pad iznosa gotovine – prvi od 2007. kada je Moody's počeo pratiti te podatke – odražava veliku promjenu u financijskoj politici američkih kompanija izazvanoj poreznim rasterećenjem iz 2017., snažnim ekonomskim rastom i golemim otkupima dionica. Pet kompanija s najviše gotovine – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook – snizile su svoje gotovinske zalihe za 111 milijardi dolara.

 

4637 mlrd.

dolara utrošile su kompanije na otkupe dionica

Apple je krajem prošle godine držao 245 milijardi dolara što je 17 posto manje nego godinu ranije. Međutim, Apple  i dalje drži uvjerljivo najveći iznos gotovine, o čemu dovoljno govori Moody'sov podatak da je iznos njegove gotovine veći nego ukupna gotovina koju drže kompanije izvan tehnološkog sektora. Pozitivan znak za američko gospodarstvo jest što je za dio smanjenja gotovine najzaslužnija ulaganja u kapitalnu imovinu koja su porasla 12 posto na rekordnih 851 milijardu dolara.

Appleov povrat 
Neto otkupi dionica (kupnja dionica umanjena za izdavanje dionica) koji su se u godinu dana udvostručili na rekordnih 467 milijardi dolara. Samo su tehnološke kompanije u otkupe dionica utrošile 260 milijardi dolara. Primjerice, Apple je lani dioničarima na taj način vratio 71 milijardu dolara, više nego dvostruko od Oraclea, prvog pratitelja.   Analitičari Moody'sa ističu kako su otkupi dionica ubrzali nakon porezne reforme Trumpove administracije.

Naime, kompanije se potiče da vrate novac koji drže na inozemnim računima. Međutim, očekuje se da će ove godine dinamika otkupa dionica oslabiti. Nakon podjele dioničarima, najviše novca, točnije 405 milijardi dolara, kompanije su utrošile na akvizicije. Iznos utrošen na preuzimanja za 15 posto je viši nego godinu ranije. Kako se topi gotovina, tako raste zaduženost. Moody's je objavio kako su krajem prošle godine dugovi korporativne Amerike dosegnuli 5,65 bilijuna dolara što je 80 milijardi dolara više.  

Komentirajte prvi

New Report

Close