Golemi poticaji ECB-a lansirali tečaj eura na najvišu razinu u tri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2020. u 21:59
Tečaj je krajem prošlog tjedna dosegnuo 1,1380 dolara/REUTERS

Tečaj eura u takvim je okolnostima dosegnuo razinu od 1,1380 dolara, što je najviša vrijednost zajedničke europske valute od 10. ožujka.

Tečaj eura u petak je na međunarodnim tržištima dosegnuo najviše razine u gotovo tri mjeseca prema dolaru i time je zabilježio treći uzastopni tjedni dobitak nakon što je Europska središnja banka (ECB) dan ranije pojačala programe poticaja više nego što se očekivalo.
Tečaj eura u takvim je okolnostima dosegnuo razinu od 1,1380 dolara, što je najviša vrijednost zajedničke europske valute od 10. ožujka.
Euro je pozitivnu seriju produžio na deveti dan što mu je donijelo tjedni dobitak od 2,5 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, vrijedio je krajem prošloga tjedna 96,611 bodova i držao se nedaleko najnižih razina u protekla gotovo tri mjeseca.
Time je i treći uzastopni tjedan zabilježio gubitak.
“Tečaj eura nastavit će jačati i kretati se prema 1,20 dolara”, rekao je Peter Chatwell, valutni analitičar u Mizuho Banku, dodajući da je ECB dramatično novim odlukama podupro zajedničku europsku valutu.
Podsjetimo, središnja banka eurozone je na redovitoj sjednici u četvrtak odlučila povećati vrijednost programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi na 1,35 bilijuna eura i produljiti njegovo trajanje do kraja lipnja 2021. godine, podsjeća Reuters. Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo i nove najviše razine u pet mjeseci prema švicarskom franku i najviše razine u 13 mjeseci prema japanskom jenu.
Manji interes investitora za takozvanim valutama-utočištima odražava izraženiji optimizam na financijskim tržištima u pogledu globalnog oporavka u uvjetima daljnjeg ublažavanja mjera karantene u mnogim zemljama.
Australski dolar, koji nerijetko služi kao dobar pokazatelj sklonosti investitora prema riziku, u takvom je ozračju bio na dobitku 0,8 posto prema američkom, nakon što je nakratko dosegnuo najviše razine u pet mjeseci.
Za daljnje smjernice investitori su tijekom dana pratili ključno izvješće o nezaposlenosti u SAD-u, za koje se procjenjivali da će pokazati skok stope nezaposlenosti u svibnju na 19,8 posto, sa 14,7 posto u travnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close