Goldman Sachs: Sada je pravo vrijeme za kupnju zlata

Autor: Tomislav Pili , 25. ožujak 2020. u 22:00
Cijena unce u srijedu se kretala oko 1632 dolara/SHUTTERSTOCK

Najava američke središnje banke o neograničenoj kupnji obveznica povećala je interes investitora.

Nova runda monetarnih poticaja središnjih banaka opet čini zlato atraktivnom investicijom, smatraju analitičari Goldman Sachsa.

Cijena unce najplemenitijeg metala u srijedu je bila prilično kolebljiva s obzirom da je tržište reagiralo na 2 bilijuna dolara vrijedan paket pomoći američkom gospodarstvu.

Nakon što je u utorak cijena porasla 5 posto, u srijedu oko 15.30 sati vrijednost zlata kretala se oko 1632 dolara što je 1,7 posto niže nego dan ranije.

Poput ostalih klasa imovine, zlato je posljednjih dana bilo pod pritiskom potražnje za američkim dolarom. S razine od 1700 dolara početkom ožujka cijena je pala na prošlotjednih 1460 dolara.

1,7

posto oslabila je cijena unce zlata, u srijedu oko 15.30 h te se kretala oko 1630 dolara

Međutim, najava američke središnje banke da će neograničeno kupovati obveznice opet je povećala zanimanje investitora za zlatom.

Rast cijene naslanja se na preporuku Goldman Sachsa kako je sada pravo vrijeme za kupnju, prenosi Financial Times. Prema njihovom mišljenju, zlato je sada na točki preokreta i u idućih godinu dana moglo bi dosegnuti cijenu od 1800 dolara. To je vrlo blizu rekordnih 1900 dolara postignutih 2011. godine.

Međutim, Nicky Shiels, analitičarka kanadske Scotiabank, smatra da bi potražnja za zlatnim nakitom trebala ostati smanjena s obzirom da su dijelovi Indije
u karanteni.

Komentirajte prvi

New Report

Close