Goldman Sachs očekuje 2,3 mlrd. dolara više gubitka od tužbi

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2023. u 22:00
Goldman Sachs u siječnju je najavio otkaze za 3200 radnika/Shutterstock

Goldman je na meti niza tužbi, od uloge u skandalu s malezijskim državnim fondom 1MDB do propasti Archegos Capital Managementa 2021.

Američka banka Goldman Sachs očekuje 2,3 milijarde dolara više potencijalnih gubitaka od pravnih postupaka nego je predvidjela rezervama prošle godine, pokazuju dokumenti podneseni regulatoru. To je u skladu s rujanskim procjenama, no više od projekcije od dvije milijarde dolara gubitka u 2021.

Goldman je na meti niza tužbi, od uloge u skandalu s malezijskim državnim fondom 1MDB do propasti Archegos Capital Managementa 2021. Očekuje se da će dugotrajna tužba zbog rodne pristranosti, zbog navodne predrasude u politici plaća žena te njihovog napredovanja u banci na Wall Streetu, krenuti na suđenje kasnije ove godine.

Goldman Sachs je također rekao da surađuje s Uredom za financijsku zaštitu potrošača (CFPB) i drugim vladinim tijelima oko istraga i upita koji se tiču prakse upravljanja računima kreditnih kartica banke u SAD-u.

U posljednjem regulatornom podnesku spomenuta je istraga CFPB-a, ali najnoviji podnesak sugerira da su i druga državna tijela također tražila istrage. Banka nije objavila koja su to ostala tijela. Objava o gubitku dolazi uoči ključnog dana za ulagače.

Očekuje da će izvršni direktor David Solomon predstaviti planove za postizanje ključnih ciljeva nakon pogrešnih koraka koji su primorali banku da smanji ambicije za jedinicu potrošačkog bankarstva Marcus.

Investicijski bankari nadaju se oporavku M&A segmentu u drugoj polovici 2023. jer Federalne rezerve popuštaju ciklusa povećanja kamata, nakon teške godine u kojoj je financiranje presušilo, a tvrtke odgodile planove za spajanja i akvizicije. U siječnju je Goldman Sachs najavio ukidanje oko 3200 radnih mjesta, oko 6% radne snage, u nastojanju da smanji troškove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close