Bankarska grupacija kreće u rezanja, bez posla ostaje 3200 zaposlenih

Autor: Ana Blašković , 10. siječanj 2023. u 07:00
Ilustracija: Pixsell

Konačna brojka rekordnog vala otpuštanja još nije utvrđena.

U pripremi za usporavanje svjetskog gospodarstva u ovoj godini, bankarska grupacija Goldman Sachs namjerava otpustiti oko 3200 zaposlenika u pokušaju da zadrži kontrolu nad troškovima poslovanja.

Konačna brojka najvećeg vala otpuštanja koje je kompanija ikad provela još nije utvrđena, a otpuštanja započinju već od sredine ovog tjedna, potvrdio je Reutersu izvor iz banke.

Krajem trećeg kvartala Goldman Sachs globalno je zapošljavao 49.100 zaposlenika, a kompanija još nije službeno objavila plan ukidanja radnih mjesta. Medijska izvješća iz banke zasad odbijaju komentirati.

Rezovi prije bonusa
Prema neslužbenim izvorima otkazi će vjerojatno utjecati na većinu glavnih odjela banaka. Ipak, trebali bi se usredotočiti na odjel investicijskog bankarstva Goldman Sachsa, rekao je jedan od izvora. Velike banke pogođene su usporavanjem aktivnosti korporativnih spajanja i pripajanja zahvaljujući nestabilnoj situaciji na globalnim financijskim tržištima.

Stotine radnih mjesta vjerojatno će biti ukinute u ‘consumer businessu’, trenutno gubitaškom segmentu. Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon poslao je zaposlenicima glasovnu poruku za kraj godine u kojoj ih je upozorio na smanjenje broja zaposlenih u prvoj polovici siječnja, prenijeli su medijima neslužbeni izvori.

Ukidanje radnih mjesta dolazi prije isplata godišnjih bonusa banke koji se uobičajeno isplaćuju prema kraju siječnja. Očekuje se da će bonusi ove godine biti manji za oko 40 posto.

Prepolovljene naknade
U rujnu 2022. banka je iznova pokrenula godišnji program otpuštanja koji je ranije bio “na čekanju” tijekom dvije godine pandemije koronavirusa. Prema Reutersu, Goldman Sachs ima običaj svake godine otpustiti između jedan i pet posto zaposlenih čiji rezultati ne odgovaraju očekivanjima menadžmenta.

Aktualni novi val otpuštanja predviđen je kao izvanredni dodatak na redovni program smanjenja broja zaposlenih. Tijekom prošle godine banke su globalno zaradile 77 milijardi dolara, značajno manje od 132,3 milijarde koliko su svojim vlasnicima utržile prethodne godine. Pritom su se naknade za investicijsko bankarstvo praktično prepolovile, pokazuju brojke Dealogica.

Ukupna vrijednost spajanja i pripajanja (M&A) na globalnoj razini pala je 37 posto, na 3,66 bilijuna dolara do 20. prosinca.

Lani je M&A aktivnost dosegnula rekordnu vrijednost svih vremena od 5,9 bilijuna dolara. Do kraja prosinca banke su odradile 517 milijardi dolara vrijedne transakcije na dioničkim tržištima, što je najniža razina od ranih 2000-ih.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zahvalan sam na kakvoj takvoj pravdi uz svu cijenu proizvedene nepravde činovnika, birokrata, nametnika, posrednika i njihove službe tiraniji, podvođenju i uvođenju u ovisnost i destrukciju… Neka pate barem jednu stotinu od onog što su činili ili sudjelovali u činjenju drugima… Hvala bogatima što se odriču slugu nametnih… Hvala, hvala, hvala!!!!! 😊❤️😊

New Report

Close