Godina populista na vlasti, recesija kuca na vrata

Autor: Ana Blašković , 04. ožujak 2019. u 22:00
Premijer Giuseppe Conte odbacuje kritike i čvrsto prognozira napredak/REUTERS

U trećoj po veličini europskoj ekonomiji u veljači je nastavljen trend pada industrijske proizvodnje.

Godinu dana nakon izbora koji su na vlast doveli populiste situacija u Italiji sve je ozbiljnija, a upozorenja diljem Europe sve glasnija.

U trećoj po veličini europskoj ekonomiji u veljači je nastavljen trend pada industrijske proizvodnje i to samo nekoliko dana nakon što su brojke o poslovnom optimizmu dale do znanja da bi se recesija mogla protegnuti duboko u 2019., piše Bloomberg. 

Hladni odnos s Bruxellesom
Zasad nema naznaka ni da bi moglo zatopliti u odnosima s Bruxellesom koji nastavlja žestoku kritiku službenog Rima upozoravajući da će se posljedice takve politike osjećati u široj regiji.

 

0,1 posto

rasta BDP-a predviđa se u prvom kvartalu 2019.

Talijanska ekonomija ovisna je o izvozu koji je pretrpio udar zahvaljujući usporavanju u Europi i izvan nje. Ulje na vatru dodala je rastrošna politika Vlade koja se ne pridržava fiskalnih ograničenja želeći ispuniti (skupa) predizborna obećanja. Zbog toga se susjednoj ekonomiji, koja je Hrvatskoj jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera, u najboljem slučaju smiješi stagnacija tijekom 2019. uz dvoznamenkaste stope nezaposlenosti te izostanak napretka u snižavanju javnog duga. 

Prekogranični značaj rizika
Ekonomisti predviđaju tek 0,1 posto rasta u ovom tromjesečju, no istodobno mnogi od njih ističu značajan rizik od nove kontrakcije. Premijer Giuseppe Conte odbacuje upozorenja i čvrsto prognozira napredak u nastavku godine.

Europska komisija ne popušta s kritikama na račun Rima zbog probijanja budžeta; krajem veljače upozorila je da potezi tamošnje Vlade "impliciraju rizike koji imaju prekogranični značaj". "Europska unija je u pravu oko Italije", rekao je Bloombergu Corrado Alberto, čelnik torinske udruge poduzetnika Api. "Oni koji govore o stagnaciji su preoptimistični, pred nama je prava recesija", kazao je Alberto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close