Glasno oglašavaju zelene kredite, ali banke ne odustaju od fosilnih goriva

Autor: Ana Blašković , 25. siječanj 2023. u 13:41
Veliko istraživanje obuhvatilo je 60 vodećih svjetskih zajmodavaca i 377 energetskih tvrtki/Shutterstock

Zajmodavci ističu nužnost kreditiranja fosilnih goriva s obzirom na globalne energetske potrebe.

Udio obnovljivih izvora energije u bankovnom financiranju stagnira posljednjih šest godina, a razlog tome je da se uz politički korektno i poželjno financiranje zelene energije i dalje pojačano financira proizvodnja fosilnih goriva zbog globalnih potreba za energijom.

Od 2016. projekti obnovljivih izvora energije činili su sedam posto od 2,5 bilijuna zajmova i jamastva za obveznice, izdanih za energetske aktivnosti, pokazalo je istraživanje koje je naručila skupina ekoloških organizacija, uključujući Sierra Club i Fair Finance International, piše Reuters.

U 2021. godini banke su za obnovljivu energiju osigurale 34,2 milijardi dolara, 49 posto više nego u pet godina ranije, izračunali su autori istraživanja.

No, porastao je iznos usmjeren u fosilna goriva, što znači da se udio obnovljivih izvora u financiranju više-manje zadržao na razini iz 2016. Tako je u 2022. njihov udio u ukupnom bankovnom financiranju iznosio osam posto, u usporedbi s 10 posto u 2021. i sedam posto u 2020.

Banke bez komentara
Udio obnovljive energije u financiranju koje su osigurali JPMorgan, Citi i Barclays iznosio je u razdoblju od 2016. do 2022. godine dva posto, a u The Royal Bank of Canada jedan posto, stoji u istraživanju.

Citi nije želio komentirati izvješće, a JPMorgan, Barclays i RBC nisu odgovorili na zahtjev Reutersa da ga komentiraju. Istraživanje je obuhvatilo 60 vodećih svjetskih zajmodavaca i 377 energetskih tvrtki, a autori u definiciju obnovljivih izvora energije nisu uključili biomasu, nuklearnu energiju ni hvatanje i skladištenje ugljika.

”Banke bi trebale polako gasiti financiranje fosilnih goriva i drastično povećavati financiranje obnovljivih izvora kako bi izborile bar minimalnu šansu za ostvarivanje svjetskih, i vlastitih, klimatskih ciljeva”, rekao je Ward Warmerdam, istraživač u Profundu koji je prikupio podatke.

Globalne potrebe za energijom
Zajmodavci odgovaraju da moraju financirati fosilna goriva s obzirom na globalne energetske potrebe i tvrde da pomažu tvrtkama u prijelazu na niskougljičnu budućnost.

Dodaju i da tvrtke koje posluju u sektoru obnovljivih izvora energije često koriste i privatne i državne izvore financiranja.

”Izvješće ne nudi sveobuhvatan uvid u ulaganja u čistu energiju”, rekao je glasnogovornik grupacije financijskih institucija The Glasgow Financial Alliance za Net Zero. Citira analizu Međunarodne agencije za energiju (IEA) prema kojoj je oko 48 posto ukupnih ulaganja u energetskom sektoru između 2021. i 2022. bilo usmjereno u opskrbu energijom s niskom razinom ugljika.

Komentirajte prvi

New Report

Close