Glad za radnom snagom: Imaš osnovnu školu – primljen si

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2019. u 10:02
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U prvom dijelu 2019. godine (6 mjeseci) poslodavci su u Crnoj Gori tražili 18.025 radnika.

Sve je manje oglašavajućih poslova za nezaposlene s fakultetskom diplomom i srednjom školom, dok se broj poslova za koje je potrebna samo osnovna škola povećava, piše Bankar.me.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema polugodišnjem izvješću Zavoda za zapošljavanje broj raspisanih radnih mjesta porastao je za samo 27 ili 0,15 posto. Poslodavci su tražili 7.624 nekvalificiranih ili polukvalificiranih radnika, što je povećanje za 781 u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Broj slobodnih radnih mjesta na kojima se traže nekvalificirani ili polukvalificirani radnici je 42,3 posto od ukupnog broja oglašenih radnih mjesta. U istom razdoblju prošle godine njihov je postotak iznosio 38 posto.

S diplomama trećeg, četvrtog i petog stupnja stručne spreme poslodavci su tražili 7.972 zaposlenika, što je 322 manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Potreba za srednjoškolcima sada čini 44,2 posto svih slobodnih radnih mjesta u odnosu na 46 posto u istom razdoblju prošle godine, prenosi Bankar.me.

Crnogorski poslodavci ove su godine tražili 2.429 radnika s višom školskom spremom (6.,7. i 8. stupanj). U odnosu na isto razdoblje prošle godine, sada je bilo otvoreno 432 manje radnih mjesta za diplomirane studente. Broj slobodnih radnih mjesta za nezaposlene s fakultetom činio je 13,5 posto ukupnog broja. Godinu dana ranije, taj postotak je iznosio 15,9 posto.

Broj slobodnih radnih mjesta za visokoškolce sada je tri puta manji nego za nekvalificirane i polukvalificirane radnike. Mogući razlog smanjenja broja slobodnih radnih mjesta sa sveučilišnim obrazovanim je taj što je ove godine, zbog vladinih mjera, zaustavljen trend zapošljavanja u javnom sektoru, gdje se traži većina ovog obrazovnog kadra.

Od ukupnog broja prijavljenih slobodnih radnih mjesta, samo 872 ili 4,84 posto poslodavaca nudilo je stalno zaposlenje, dok je 10.908 ili 60,52 posto oglasa za posao nudilo honorarno zapošljavanje. Za 145 slobodnih radnih mjesta tražili su pripravnike, a u 6 411 slučajeva traženi su sezonski radnici. Broj slobodnih radnih mjesta u sezonskim poslovima porastao je za 400 u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostale vrste poslova uključuju 59 oglasa za posao.

Komentirajte prvi

New Report

Close