‘Glad’ središnjih banaka gura zlato prema 1400 dolara

Autor: Tomislav Pili , 17. travanj 2019. u 15:12
Vrijednost unce trenutno se kreće na 1286 dolara/REUTERS

Kupnja za trezore lani je dosegla najvišu razinu od 1967., a na potražnju utječe i pauza u podizanju kamata.

Otupljivanje oštrice monetarne politike američkih Federalnih rezervi (Fed) te rijetko viđena potražnja središnjih banaka mogla bi cijenu zlata ove godine lansirati na 1400 dolara za uncu, ocjenjuju inozemni analitičari najplemenitijeg metala.

Uncom zlata u utorak se trgovalo po 1286 dolara, a unazad nekoliko mjeseci cijena ne prelazi raspon  1217-1330 dolara.

Trenutni raspon 
Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti, ističe za CNBC Martin Huxley, analitičar u singapurskoj financijskoj tvrtki INTL FCStone. U drugom polugodištu cijena zlata mogla bi izaći iz trenutnog raspona, a krajem godine testirati i razinu od 1400 dolara, kazao je Huxley. Prema njegovim riječima, signal Feda da ove godine neće povećavati kamatne stope potaknuo je optimistična očekivanja spram zlata.

 

651,5 tona

prošle su godine kupile središnje banke

Međutim, na potražnju utječu i središnje banke koje su u posljednje vrijeme sve više zainteresirane za zlato. Podaci Svjetskog vijeća za zlato (WGC) za kraj prošle godine pokazuju da su lani središnje banke u svijetu dokupile 651,5 tona zlata – 15 posto ukupne globalne potražnje – što je 74 posto više nego godinu ranije i najviše od 1967. godine. WGC procjenjuje da je u trezorima središnjih banaka trenutno 34.000 tona zlata.

Prednjače Rusi
U kupnjama zlata posebno je prednjačila ruska središnja banka koja tako smanjuje udjel dolara u svojim rezervama. Naime, Rusija je dokupila 274,3 tone zlata.

Mišljenje o potencijalu rasta cijene zlata dijele i drugi analitičari. Tako Suki Cooper, analitičarka za plemenite metale britanske banke Standard Chartered, smatra kako bi u četvrtom tromjesečju ove godine cijene zlata mogle dosegnuti razine iz 2018. i 2017. godine, a potencijalno dosegnuti i razine viđene prije pet godina. To bi značilo da bi se zlatom moglo trgovati po cijeni od oko 1340 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close