Generalijev ‘Feniks’ uložit će 3,5 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 24. veljača 2021. u 22:00
Novac će biti na raspolaganju svim europskim državama u kojima posluje Generali/SHUTTERSTOCK

Kompanija je već identificirala 10 investicijskih prilika u ukupnoj vrijednosti 1,05 milijardi eura.

Vodeći talijanski osiguravatelj Generali u srijedu je službeno pokrenuo 3,5 milijardi eura vrijedan investicijski plan obilježivši tako 190 godina postojanja tvrtke. Ovim investicijskim planom kompanija će u idućih pet godina podržati oporavak od koronakrize u europskim državama.

Planom, prigodno nazvanim Fenice (Feniks) 190, u početku će novac biti plasiran u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, a potom u svim europskim državama u kojima Generali posluje.

O potrebi ulaganja radi oporavka dovoljno govore podaci Eurostata: gospodarstvo eurozone prošle je godine oslabilo 6,8 posto, dok je BDP Europske unije smanjen za 6,4 posto.

To je najdublji pad europskog gospodarstva od 1995. kada je Eurostat počeo objavljivati te podatke. Procjene ekonomskih analitičara govore da se i u prvom tromjesečju 2021. može očekivati slabljenje gospodarstva.

Iz Generalija su poručili da su već identificirali 10 investicijskih prilika u ukupnoj vrijednosti 1,05 milijardi eura u podršci malim i srednjim tvrtkama, zelenoj stanogradnji, digitalnoj infrastrukturi, zdravstvu i energetskoj tranziciji.

Sve te inicijative imat će snažan fokus na ekološku i socijalnu održivost, dodali su iz talijanskog osiguravatelja. Uz taj početni iznos, Generali namjerava godišnje ulagati 500 milijuna eura. Plan je otvoren i drugim ulagačima, poput fondova i institucionalnih investitora.

Phillipe Donnet, izvršni direktor Generalija, izjavio je kako 190. obljetnica kompanije dolazi u odlučnoj godini u kojoj moramo nadvladati najozbiljniju globalnu krizu u poslijeratnom razdoblju i postaviti temelje za široki globalni oporavak.

“S Feniksom 190 želimo biti lideri u tom putovanju, ostavljajući konkretno naslijeđe za budućnost, sa značajnom podrškom za najinovativnije, održive i strateške sektore za novi start europskog gospodarstva dok s druge strane ohrabrujemo uključenje onih skupina koje su najteže pogođene krizom”, kazao je Donnet.

Podsjetimo, Generali je jedan od vodećih europskih osiguravatelja. Osnovan 1831. u Trstu, trenutno posluje u 50 država svijeta s ukupnom zaračunatom premijom u 2019. od 69,7 milijardi eura. Grupacija zapošljava 72.000 ljudi i ima 61 milijun klijenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close