Generali lani povećao dobit za 16 posto na 2,7 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2020. u 22:00
U Generaliju procjenjuju da će uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve unatoč teškom okruženju/REUTERS

Stopa solventnosti, ključni poslovni pokazatelj za osiguravateljski sektor, porasla je na 224 posto.

Talijanski osiguravatelj Generali izvijestio je u petak da je 2019. povećao dobit zahvaljujući dobrim rezultatima u svim dijelovima poslovanja i prodaji imovine i potvrdio je ciljeve za 2020. unatoč neizvjesnosti koju stvara koronavirus.

Bruto zaračunate premije porasle su 4,3 posto, na 69,8 milijardi eura. Neto dobit skočila je 15,7 posto, na 2,7 milijardi eura, zahvaljujući prihodima od prodaje imovine.

Operativna dobit porasla je 6,9 posto, na 5,2 milijarde eura. Dobit po dionici uvećana je 6,3 posto. Stopa solventnosti, ključni poslovni pokazatelj za osiguravateljski sektor, porasla je na 224 posto, s 217 posto na kraju godine ranije.

69,8

milijardi eura dosegla je bruto zaračunata premija u prošloj godini i bila je 4,3 posto viša nego prethodne godine, pokazalo je Generalijevo poslovno izvješće za 2019. godinu

Početkom ožujka spustila se na 200 posto zbog akvizicije u Portugalu i pada cijena talijanskih državnih obveznica. Vrijednost tog portfelja iznosila je na kraju prošle godine 62,7 milijardi eura i u Generaliju očekuju da će se na toj razini zadržati i ove godine.

Talijanske obveznice pogodila je kriza s koronavirusom. Italija bilježi najviše slučajeva zaraze u Europi, ukupno 15.113, pa je vlada uvela karantenske mjere na cijelom teritoriju, a najavila je proračunska izdvajanja i povećanje proračunskog manjka.

U Generaliju su procjenjuju da će unatoč teškom okruženju uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve za ovu godinu. “Naši rezultati pokazuju da je Generali solidna grupa i da se može nositi s teškom situacijom”, naglasio je izvršni direktor Philippe Donnet. Potvrdili su da u 2020. žele povećati dobit po dionici za 6 do 8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close