Francuska želi što brži dogovor oko europskog šefa MMF-a

Autor: Tomislav Pili , 15. srpanj 2019. u 22:00
Christine Lagarde preuzet će monetarnu vlast eurozone/REUTERS

EU političari već jasno daju do znanja da neće odustati od tradicije da kormilo MMF-a drži Europljanin.

Europa neće odustati od tradicije da prvi čovjek Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi sa "starog kontinenta", može se iščitati iz izjava europskih dužnosnika uoči početka izbora novog čelnika "svjetskog financijskog policajca".

Nakon što se sadašnja predsjednica Christine Lagarde u maratonskim pregovorima oko podjele čelnih pozicija europskih institucija iskristalizirala kao kandidatkinja za šeficu Europske središnje banke (ECB), potrebno je pronaći njezina nasljednika, odnosno nasljednicu. 

Tri uvjeta Pariza 
Kako piše CNBC, europski dužnosnici jasno daju do znanja kako žele da petogodišnji mandat preuzme netko iz Europe. Naime, još od 1945. i stvaranja globalnog financijskog sustava iz Bretton Woodsa, pozicija šefa MMF-a uvijek je pripala Europljanu. S druge strane, čelnika Svjetske banke kandidira SAD. Prvi predsjednik MMF-a bio je Belgijanac  Camille Gutt, a na toj poziciji još su bila dva Šveđana, po jedan Nizozemac, Nijemac i Španjolac te čak pet francuskih državljana.

 

667 mlrd.

dolara iznosi financijska snaga Međunarodnog monetarnog fonda

Stoga ne čudi što je francuski ministar financija Bruno Le Maire prvi javno izašao s razmišljanjima o novom čelniku MMF-a koji raspolaže sa 667 milijardi dolara. "Ono što želimo u Francuskoj je da prvo imamo kandidata iz Europske unije koji može naslijediti Lagarde na čelu MMF-a, drugo, želimo da se odluka donese brzo, a treće je da to bude jedinstveni kandidat, bez beskorisnih konkurenata", kazao je prošli tjedan Le Maire. Španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvi?o dodala je na tu temu kako je "prioritet" da kandidat dolazi iz Europe.  

Zamjena pozicija 
U javnosti se već špekulira s nekoliko imena, uglavnom već dobro poznatih iz europskih financijskih krugova. Među njima je i sadašnji predsjednik ECB-a Mario Draghi, pa bi u tom slučaju došlo do zamjene pozicija – Lagarde u Frankfurt, a Draghi u Washington. Francuske boje brani član Izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeuré, a kandidat iz još jedne središnje banke, Banke Engleske, je njezin guverner Mark Carney.

Bivši njemački ministar financija Wolfgang Schäuble također se spominje kao izgledan kandidat, kao i Jeroen Dijsselbloem, bivši šef Euroskupine, neformalne organizacije članica eurozone. S europske periferije dolazi Bugarka Kristalina Georgijeva, izvršna direktorica Svjetske banke te nekadašnji grčki ministar financija Euklid Cakalotos.

Komentirajte prvi

New Report

Close