Francuska snizila prognozu rasta na samo 1%

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2024. u 21:00
Ministar financija Bruno Le Maire najavio je 10 milijardi eura državnih ušteda/Reuters

Početkom mjeseca OECD je objavio da sada očekuje 0,6-postotni rast francuskog gospodarstva, u odnosu na raniju procjenu za 0,8%.

Francuska vlada snizila je procjenu rasta BDP-a za ovu godinu s ranijih 1,4 na 1%. U intervjuu za TF1 ministar financija Bruno Le Maire također je naglasio da će državna potrošnja u svim odjelima i agencijama biti smanjena za 10 milijardi eura.

“Procjena rasta i dalje je pozitivna, ali u obzir uzimamo novi geopolitički kontekst”, rekao je Le Maire navodeći kao razloge nižeg BDP-a rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, teškoće u pomorskom prometu u Crvenom moru, kao i usporavanje kineskog i njemačkog gospodarstva.

Dodao je da povećanja poreza i smanjenja socijalnih davanja neće biti, ali sva će ministarstva i agencije u Vladi sudjelovati u smanjenju potrošnje, naglasio je.

“Već ćemo sljedećih dana srezati deset milijardi eura državnih rashoda”, rekao je Le Maire i dodao da očekuju pet milijardi eura ušteda na pozicijama ministarstava i još pet milijardi u području javnih politika. Naglasio je i da će se vlada pobrinuti da Francuska ostane na putu ciljanog smanjenja državnog deficita u 2024. na 4,4% BDP-a.

“Zadržavamo mogućnost da se rebalans provede na ljeto, ovisno o gospodarskim prilikama i političkom stanju”, rekao je. Vlada namjerava u sljedećim godinama postupno smanjivati fiskalni manjak, kako bi u 2027. bio ispod gornje granice EU-a od 3%.

Nova vladina prognoza sada je usklađenija s procjenama Europske komisije, francuske statističke agencije INSEE i OECD-e. Europska komisija snizila je 15. veljače svoju procjenu rasta francuskog BDP-a u 2024. na 0,9%, u odnosu na 1,2% koliko je očekivala u studenome.

Početkom mjeseca OECD je objavio da sada očekuje 0,6-postotni rast francuskog gospodarstva, u odnosu na raniju procjenu za 0,8%. Francuska statistička agencija INSEE je pak 7. veljače objavila da u prvom i drugom kvartalu očekuje rast BDP za samo 0,2%.

Komentirajte prvi

New Report

Close