Kreću po 10% slovenskog tržišta: Za vođenje posla ‘upecali’ top menadžera

Autor: Suzana Varošanec , 31. listopad 2018. u 10:30
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski brokeri u osiguranju nakon uspjeha u BiH imaju velike planove.

Fortius Inter Partes, jedna od vodećih hrvatskih kompanija za posredovanje u svim vrstama životnih i neživotnih osiguranja i reosiguranja (drže oko 11% tržišta), nakon serije dobrih rezultata u regionalnom širenju na tržištu BiH gdje je lider s 37% udjela, intenzivira aktivnosti i u Sloveniji kroz osnivanje tamošnje tvrtke. Prošlog tjedna registrirana je za rad sa sjedištem u Ljubljani, a cilj im je osvajanje nešto više od 10% slovenskog tržišta. Za to će joj biti potrebno relativno kratko razdoblje – između tri i pet godina, sukladno procjenama predsjednika Uprave Fortius Inter Partesa, Mihe Klaića te člana Uprave Borisa Durasa. Od 1. siječnja iduće godine Fortius Inter Partes iz Ljubljane preuzet će sve tamošnje klijente koje su na slovenskom tržištu u proteklom razdoblju u relaciji s osiguravateljima servisirali njihovi timovi iz Zagreba, potvrdili su nam. Ovaj broker u osiguranju, kako će se uskoro djelatnost i službeno zvati prema novom Zakonu o osiguranju, još od 2014. bilježi aktivnosti u Sloveniji.

Lani je oko 20% ukupnog prihoda i generirano na tom tržištu, dok BiH donosi oko 30% te Hrvatska preostalih 50%. Konsolidirani premijski volumen iznosio je 15 milijuna eura u 2017., a konsolidirani ukupni prihodi oko dva milijuna eura. Ljubljanski ured kao četvrti (nakon zagrebačkog, pulskog i sarajevskog) dolazi kao nova dodana vrijednost, jer će usluga u Sloveniji, kaže Klaić, biti još kvalitetnija te dostupnija.

“Pratimo hrvatske izvoznike koji se usmjeravaju na zapadna tržišta kao što smo činili kad su išli u smjeru istoka. Usto, neovisno o tome gdje je sjedište tvrtke, kada se dogodi šteta, klijenti žele podršku na lokalnoj razini. Pritom je važno napomenuti da prihode iz Slovenije ostavljamo našem novom uredu u Ljubljani čije poslovanje vodi predsjednik uprave Andrej Kavšek, iskusni menadžer koji je u dva mandata bio predsjednik Uprave Tilia osiguranja te savjetnik Uprave Sava reosiguranja. U slovenskom timu pridružio nam se i Andrej Cergolj s dragocjenim iskustvom u autoindustriji i leasingu”, kaže Klaić.

Inače, Fortius Inter Partes nastao je spajanjem kompanija Fortius i Inter Partes u 2017. Nositelji zamisli stvaranja zajedničke tvrtke Klaić i Duras, u razgovoru za Poslovni dnevnik komentirali su efekte kroz kadrovsko osnaživanje u vidu tima stručnjaka, s višegodišnjim međunarodnim iskustvom iz područja osiguranja i reosiguranja, rješavanja šteta, procjene rizika, usluge iz područja javne nabave za poslove osiguranja i razvoja IT rješenja prilagođenih klijentima. Zajednička tvrtka, već se pokazuje, generator je rasta prihoda u ovoj godini za 20-ak posto, ali slovi i kao ključna pretpostavka za nove, veće poslovne iskorake poput ovog slovenskog. čelnici kompanije naglašavaju tri osnovne odrednice poslovanja: stalna ulaganja u edukaciju, IT rješenja te prostor za rast, koji, tvrde, postoji i u Hrvatskoji u Sloveniji. Značajnih razlika po tom pitanju u pogledu penetracije nema; s obje strane Sutle ona se, tvrde, kreće ispod 10 posto.

“Prepoznati smo i na međunarodnoj razini, a kako surađujemo sa svim relevantnim osiguravateljima na ovim tržištima te s najvećim svjetskim brokerima u osiguranju i reosiguranju zbog sve većeg broja zahtjeva klijenata, odlučili smo otvoriti ured u Sloveniji, gdje u kratkom roku želimo preuzeti poziciju najkvalitetnijeg društva za posredovanje u osiguranju i reosiguranju”, pojašnjava Klaić, dodajući da je tržište osiguranja u Hrvatskoj vrijedi nešto više od devet milijardi kuna u premijskim prihodima, brokersko iznosi 10 toga, dok je slovensko po obimu prometa veće, i iznosi 16 milijardi kuna.

Zanimljivo je da ovo društvo više od 12.000 predmeta odštetnih zahtjeva godišnje riješi u internim postupcima, dakle, bez formalnih eksternih procedura pred hrvatskim tijelima registriranima za mirenje, te bez ijednog slučaja na sudu. To znači da je ova uloga za brokere složena na planu rješenja bez posredovanja sudskih tijela ili alternativnih načina rješavanja sporova. Ključ efikasnosti je u ugovaranju i oprezu, i kako navodi Duras, u detaljnom informiranju klijenata o polici kojom su pokriveni, pa se u svakom slučaju kreira poseban proizvod prema individualnim potrebama. Na tim principima imaju suradnju s oko 550 velikih klijenata, između ostalih iz sektora autoindustrije, građevine, turizma, farmacije, trgovine i financija, te gradova i županija, bolnica i komunalnih društava.

Novi zakon o osiguranju koji štiti potrošače, kažu, za Fortius Inter Partes neće biti velik izazov, jer su se u poslovanju s korporativnim sektorom, koji ima veću razinu financijske pismenosti u odnosu na građanski, već prilagodili dobrom dijelu standarda IDD direktive (EU direktiva o distribuciji osiguranja koja je utkana u novi Zakon o osiguranju).

Komentirajte prvi

New Report

Close