Fondovi rizičnog kapitala domaćim tvrtkama nude više od 300 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 22. lipanj 2021. u 22:00
Uskoro s radom započinje Feels Good Capital te prvi hrvatski mezzanine fond /SHUTTERSTOCK

PE ulaganja iznimno su narasla proteklih godina – sa 82 milijuna eura u 2018. na lanjskih rekordnih 150 milijuna eura.

Domaća mala i srednja poduzeća i startupovi mogu računati na čak 300 milijuna eura s kojima raspolažu hrvatski private equity (PE) i fondovi rizičnog kapitala (VC). Ako se tome pridodaju i strani fondovi, nikad nije bilo više PE i VC kapitala dostupnih hrvatskim poduzećima, ocjenjuju u Hrvatskoj private equity i venture capital asocijaciji (CVCA).

Udruga okuplja sve PE i VC fondove koji imaju sjedište ili predstavništvo u Hrvatskoj. Redovni članovi CVCA uključuju Blue Sea Capital, CEE Equity Partners, Enterprise Investors, Fil Rouge Capital, Inspire Investments, Invera Equity Partners, Maverick, Prosperus Invest, Provectus Capital, Quaestus te South Central Ventures.

Upravljaju s 3 milijarde eura

Članovi CVCA upravljaju sa kapitalom koji premašuje 3 milijarde eura, tvrde u toj organizaciji. “PE i VC ulaganja iznimno su važna za hrvatsko gospodarstvo, budući da ulažu u propulzivna hrvatska poduzeća sa potencijalom brzog rasta i stvaranja novih radnih mjesta”, navode iz CVCA. Hrvatsko tržište rizičnog kapitala procvjetalo je usprkos COVID krizi, pa je tako ostvaren apsolutno najveći iznos ulaganja u kriznoj 2020. godini.

Samo u Infobip – prvi službeni hrvatski “jednorog” procijenjene tržišne vrijednosti preko milijardu dolara – uloženo je 200 milijuna dolara. Dodatno, tu su i aktivnosti prikupljanja kapitala PE i VC fondova, gdje su tri nova fonda počela sa ulaganjima pod društvima za upravljanje Invera Equity Partners, Provectus Capital Partners i Prosperus Invest.

200

milijuna eura rizičnog kapitala uloženo je u Infobip, prvi hrvatski ‘jednorog’

“Uskoro sa radom započinje i Feels Good Capital koji je prikupio značajna sredstva od najvažnijeg ulagača Europskog investicijskog fonda (EIF), za VC ulaganja sa društvenim utjecajem. A do kraja godine očekujemo i pokretanje prvog hrvatskog mezzaine fonda – Croatia Mezzanine”, ističu iz CVCA.

PE ulaganja u Hrvatskoj iznimno su narasla u zadnjih nekoliko godina. Private equity fondovi uložili su 2018. približno 82 milijuna eura; u 2019. taj je iznos narastao na 96 miljuna eura da bi u 2020. godini dosegnuo rekordnih 150 miljuna eura.

“Treba naglasiti da ovi iznosi predstavljaju službenu statistku koju InvestEurope vodi zajedno sa CVCA, te predstavlja samo iznose kapitalnog ulaganja u poduzeća, zanemarujući i dio dužničkog kapitala koji se u ista poduzeća ulaže.

Nadalje, mnoga ulaganja u hrvatska poduzeća izbjegnu službene statistike, ako se vode kao strana poduzeća te ako fond menadžeri ne sudjeluju u pružanju informacija, a koje nisu javno objavljene”, pojašnjavaju iz udruge.

Britanija, postojbina jednoroga

Neki od sektora koji su iznimno atraktivni stranim i domaćim private equity fondovima su maloprodaja, nautički turizam, lanci pekarnica i turistički sektor. Što se tiče regije srednje i istočne Europe, PE industrija je od 2003. do 2019. uložila 29 milijardi eura u 4300 poduzeća, a od toga gotovo 3 milijarde eura u 464 poduzeća u 2019. godini. Više od 60 posto tog iznosa odnosi se na Estoniju, Poljsku i Rumunjsku.

“Europa čini četvrtinu globalnog BDP-a, ali samo 13 posto globalnog PE i VC kapitala uloženog u tehnološke tvrtke”, naglašavaju iz CVCA.

U Europi trenutno postoji 166 “jednoroga”, ukupne tržišne vrijednosti iznad 800 miljardi dolara. Trenutno najveći broj “jednoroga” u Europi ima Velika Britanija, ukupno 37 a njihova tržišna vrijednost premašuje 140 milijardu dolara.

No treba naglasiti uspon Švedske koja je druga po broju “jednoroga” – ima ih 13, no njihova kombinirana tržišna vrijednost premašuje 150 milijardi dolara. U prosjeku je potrebno nešto manje od 10 godina da kompanija od startupa dosegne vrijednost veću od milijardu dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close